szombat, július 05, 2008

Sugar

Mar Magyarorszagon vezeteskozbeniradiozaskor hallottam, hogy ujabban mar nem csak idojaras-, katasztrofaveszely- es vizallasjelentest mond a radio, de az UV sugarzas veszelyet is szamokba ontik es a nyilvanossag tudomasara hozzak rendkivuli alapossaggal.
Igy fordulhatott az elo, hogy szerencsere megtudtam, hogy junius vegen az egyik nap akar 8-as erosseget is elerheti az UV-B sugarzas. Es mivel 7.5 felett mar jajjaj, ezert jobb ha a polgar az arnyekban hallgatja meg, hogy mennyi lesz az UV-B arfolyama legkozelebb.
Tegnap meg volt egy cikk az Indexen, hogy elmaradt az "UV riasztas".

Felreertes ne essek, ez egy fontos dolog, a borrak, amit ugyi a sok-sok leegestol lehet kapni, a leggyenyabb az osszes kozul. Par honap, oszt kanyec. Amin en mosolygok az inkabb a 8. Itt felenk az operencias tengeren tul a Nagy OZon Lyuk kozeleben, az ev 75%-aban 8-as felett van. Ugy is fogalmazhatnek, hogy a 8-as az kellemes. Egy felhos, borongos, esos nyari napon is 10-11-es ertek korul szokott lenni. Egtem en mar le hosszuujju feher poloban a polo alatt. A ritkulo haj miatt egyre inkabb sapka jatszik. Amikor itten azt talalom mondani, hogy "suntan lotion" mindenki harsanyan rohog, hogy akkor inkabb loszarral kenjem be magam, abban tobb a vitamin. Itt amit hasznalni kell azt csak "sun block"-nak hivjak es 30+ faktoros. Ha bekened magad, eltart 15-20 percig mire a krem (inkabb paszta, feher es nem issza be a bor) elkezd hatni, azonban 10 perc alatt le lehet egni. Gyakorlatilag zero idot toltunk a szabadban kenocsoles nelkul. (Es meg emlekszem a naptej ketfeleben volt regen: 3-as es 5-os faktor.)

Szoval ezert mosolygok a 8-ason. Enjoy!

Ui: a cikk szerint csak a Balatonnal lesz ilyen agressziv a sugar. Hogy miert ilyen lokalis, az eleg misztikum.

Ui: a masik meg, hogy milyen az ilyen orszagos UV riasztas? Radio megszakitja musorat, hangszoros autok cikaznak az utcakon osztva az eszt, napszemuvegeket es Fabulont lehet jegyre kapni, vagy mi?

3 megjegyzés:

Pappito írta...

ajvécóresz, mi csak nyáron kentünk, minden más esetben a ruhára bíztuk a blokkolást. most meg hideg van, ahhoz, hogy leégjünk olyan UV kéne, amilyen nincs is talán...

de akkor beszerzünk a gyerek ellen szánblokkot!

Immacolata írta...

Tisztelettel kérlek, hogy írj egy új (tetszóleges című) bejegyzést. Amióta ez az aktuális utolsó cím, minden nap, miután ránéztem, megállíthatatlanul énekelni kezdem a "Sugar.Oh Honey Honey" kezdetű nótát.

Ez pedig súlyosan károsít engem és a környezetemben élőket.

Köszönettel

Immacolata írta...

Óóóó háni háni...
ju ár máj kendi göööööörl
end ju gát mííí vánting júúú

ájjájjáájjáájj háni

(lekközelebb mp3-at küldök és sírni fogsz)