szerda, február 27, 2008

Falfirka

A graffitik itt is resze a tahok altal elkovetett parasztsagoknak. A falfirka eltavolitasra csak Aucklandban 16 ceg szakosodott. Nehany bolt, ahol sprayfesteket lehet kapni 18 eves kor alatt nem adja azt el.

Nekem ez a megoldas sokkal jobban tetszik:

Másfél napig dolgozott, mire eltüntette művét az új-zélandi Ferenc József-gleccserről egy német fiatal, akit graffitizés közben fényképeztek le turisták.

A brit természetjárók továbbították a felvételt a környezetvédelmi hatóság embereinek, akik aztán értesítették a rendőrséget, a 28 éves müncheni firkászt pedig elfogták. Éppen a buszra várt, ment volna tovább Ferenc József faluból, de maradnia kellett, hogy eltakarítsa a gleccser sziklafalán hagyott nyomát.

Jan Philip Scharbert másfél napig pucolta a graffitit, amit pár perc alatt fújt a falra. Közben egymás után mentek el mellette a turistacsoportok és jó páran alaposan leszidták, amiért a természeti értéket rongálta. A hatóság elégedett volt a takarítás eredményével, és végül feljelentés nélkül elengedték, tudósított az új-zélandi sajtó.

Új-Zéland a Magyarországtól legtávolabb fekvő ország, a gleccsert Julius von Haast, a vidéket az 1860-as években felfedező porosz geológus nevezte el az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodójáról az iránta érzett tiszteletből. (MTI)

szombat, február 23, 2008

Ingatlan mogul


Hat mar megint vettunk egy telket.
Illetve, hogy pontositsak, megalkudtunk, de meg egy kanyi vasat sem fizettunk, sot meg ha akarunk, vissza is lephetunk.

Na de a nagy izgalomba egyenlore csak ket kepet teszek fel rola, aztan majd elmeselem a parametereit. No jo, annyit, hogy egy redwood (egyfajta jo-vastag-torzsu-fenyo) erdoben van, 810m2, es total csend van minusz a tucskok es borgarak. (Ez itt jobbra/fent nem a telek, csak a fat illusztralja)

Ugyhogy ujraindul a tervezes, engedelyezes, epites hullamvasutja. Ez az eset sokkal bonyolultabb lesz, mint az elozo volt, mert az erdo miatt csomo plusz felmerest, engedelyt es mas szart kell begyujtenunk. Kesobb talan majd megirom a torturat. Szoval ime a ket foto, meg a muholdkep. A muholdra sajna jelet nem tudok tenni, a telek a kozeptajon levo szurke hazteto es szurke folt folott kozvetlenul van.







Nagyobb kep

Jobb kormanyt

Ha tudtam volna 4 evvel ezelott, hogy ilyen keszlet letezik, akkor a Lagunat becsomagoltuk volna es elpostaztuk volna Uj Zelandra.


kedd, február 19, 2008

A kanaan kapujaban

A draga uj zelandi torvenyek szerint ugyebar tilos az orszagba behozni egy 4km hosszu listat (smartarse-oknak: nem a listat tilos behozni, hanem a listan levo dolgokat), tobbek kozt noveny magokat is.
Masreszt a mi kis magyar zoldpaprikank, ami foleg sarga, az itt nem kaphato. Szinten nem lehet kapni a jo kis zold erospaprikat sem.

Par honapja egy erdekes dolog tortent. A postaban kaptam ket zsacsko apro szines valamiket. Ugyetlenul nyitottam ki a boritekot es a foldre estek. Mire felszedtem volna oket, a szel felkapta es elfujta valamennyit.

A minap meg ezt talaltam a kertben ami itt jobbra lathato. Meg azt amit itt alabb.
A konyhakertemben talahato paradicsom is, igy adott a kovetkeztetes: lecso. A hogy nezem a novenyek fejletsegi szintjet, pont egyszerre fognak beerni.
Ja es meg annyit tennek hozza, hogy egyszer mar ejtettem igy le postan kapott dolgokat es akkor olyan eros zoldpaprika nott ki belole, ami nem volt eros. Most teszteletem es gyonyoru. Pont eleg eros, nem nagyon, csak amennyire kell, es nem az a "csak eros" iz, hanem fergetegesen "izes eros".
















eros!




furt paradicsom

Uj idoszamitas

Talan emlekeztek ra, hogy emlegettem korabban - es ez meg mostanaban is igy van -, hogy sokszor latni bevasarlokozpontokban (es egyeb nyilvanos nem-tengerparti helyeken) mezitlabas gyerekeket, embereket. Amint meglatom oket, egybol az ugrik be, hogy szegeny csavesz, meg cipore sem telik neki. Persze a valosag az, hogy ez csak egy itt Uj Zelandon elfogadott szokas.

Na de. Ma elmentem megtankolni az autot. MEZITLAB!

péntek, február 15, 2008

Retro emailek

Otto javaslatara elokerestem egy reg archivalt *.pst file-bol az elso beszamolokat, maiket kuldtem meg a kezdetekben. Hat elkezdtem felrakosgatni oket. A 2004-es ev kesz, ha erdekel.
A jobb oldalon levo "blog archivum"-bol erheto el.

csütörtök, február 14, 2008

Abszurd

Par perce sokkot kaptam! Biztos nemet vagyok.

Tegnap jutott eszembe, hogy a tavaly szeptemberi hazautunk repulojegyeit meg nem konyveltettem be a kulonbozo torzsutas programjainkba. Ez alltalaban utazas utan 6 honapig lehet megtenni, ugyhogy nosza.


Az ut nagyresze KLM volt, ugyhogy Flying Blue a program neve. Ugyebar itt a civilizalt vilag hatarmezsgyejere a KLM nap melege nem igazan er el, viszont van egy masik megvaltonk, KLM ocsi batyja, a Northwest Airlines. Ugyanis az a ket tarsasag kozt a megegyezes, hogy az "azsiai" piacon a NWA programjaban gyujtogetsz, mig Europaban a KLM-eben. Ezzel meg nem is lenne baj.

Tehat most probalom kideriteni, hogy vagy a weben, vagy faxon hogyan tudom ezt az oriasi gordiuszi csomot atvagni.
Nem kellene ennek olyan nagy gondnak lenni! - gondolhatja a kedves olvaso.
De bizony az.
Ugyanis: kattints csak ide: http://www.nwa.com
Aztan valaszd ki New Zealandot a lap tetejen levo Worldwide sites listabol.

Es hova jutsz? Na hova? IDE!!!!!!!!

Mi az orulet, ha nem ez?

hétfő, február 11, 2008

Itt a tel

Ezennel hivatalosan elkezdodott az uj-zelandi tel. Na nem mintha 1 fokot is hult volna a levego, tovabbra is bazi meleg van. De mikozben a Lakatos Tucsok csak hegedul, a hangya elkezdett felkeszulni a farkasordito teli 15 fokra. Fat vagtam. Nem egyedul es nem kicsit. Ledontottunk es feldaraboltunk egy kb 25 meter magas es kb fel meter atmeroju fenyot az egyik cimbivel. Szamoltam az evgyuruket is, 22 korul jart. Itt a fenyok ketszer olyan gyorsan vastagodnak, mint az eszaki felteken. Meg az is megeri, hogy itt fovesztik a fat, kivagjak, elhajozzak Kinaba, ott a kis keskenyszemu felfureszeli butor formara es visszakuldik. Jo, mi?

A fa, amit fureszeltunk nem lesz eleg egesz telre, de kezdesnek jo. Van meg ott vagy 15 fa ahol ezt talaltuk.
Onmagaban ez persze nem nagy sztori, de most viseltem eloszor azt a buta bukosisakot amit a nehezfemontodeben nyomtak a kohonal az olvasztarok. Erdekes volt, na.

vasárnap, február 10, 2008

Coromandel

Na akkor nezzuk, tudok-e fotot beilleszteni a szoveg melle.


Mult heten apossekkal hajokazni/horgaszni voltunk. A horgaszat jol indult, a kikotobol kierve egybol belefukottunk egy halrajba. Ki is kaptunk 5 darab olyan fel kilos kahawai-t kb 10 perc alatt.
Sajnos a tovabbi napok joval sikertelenebbek voltak. Megegyszer belefutottunk egy kahawai rajba. Itt is kiemeltunk vagy 10 hasonlo meretu kahawait. Ezenkivul osszesen egy darab megtarthato snapper-t sikerult fognunk. Az osszes emlitesre melto horgasz esemeny ket porolycapa volt.


Azert sikerult masfele elelmiszert beszereznunk a termeszettol. A helyi videki maorigyerek igy is mondhatna: Kőosztriga? De ok inkabb azt mondjak rock oyster. Errol is van egy kepem.
Talakoztunk meg delfinekkel 3szor vagy 4szer. Egyszer 10 percig uszkaltak a hajo korul.

Vegul pedig alabb egy terkep arrol, hogy merre jartunk.






View Larger Map


Ugy latom a kepek mennek, akkor mar ilyet is tudok.