kedd, július 22, 2008

Túróstüdő

Mostanaban a munkan kivul nem sok minden tortenik, augusztusban lesz ujra egy het Bangkok es utana meg a nagyutazas. Na meg van a jegyunk, megyunk Magyarba.
Szeptember 17-en erkezunk es oktober 20-an hagyjuk el kishazankat. Kozben pedig az elektron sebessegevel fogunk cikazni az orszag kulonbozo pontjai kozott. Mar ertesitettem a Pilota Keksz, a Balaton szelet, a turo rudi, az Unicum, a Dreher, a disznosajt, a sertestudo es a kremturo gyartoit a varhato megnovekedett igenyekrol.

szombat, július 05, 2008

Sugar

Mar Magyarorszagon vezeteskozbeniradiozaskor hallottam, hogy ujabban mar nem csak idojaras-, katasztrofaveszely- es vizallasjelentest mond a radio, de az UV sugarzas veszelyet is szamokba ontik es a nyilvanossag tudomasara hozzak rendkivuli alapossaggal.
Igy fordulhatott az elo, hogy szerencsere megtudtam, hogy junius vegen az egyik nap akar 8-as erosseget is elerheti az UV-B sugarzas. Es mivel 7.5 felett mar jajjaj, ezert jobb ha a polgar az arnyekban hallgatja meg, hogy mennyi lesz az UV-B arfolyama legkozelebb.
Tegnap meg volt egy cikk az Indexen, hogy elmaradt az "UV riasztas".

Felreertes ne essek, ez egy fontos dolog, a borrak, amit ugyi a sok-sok leegestol lehet kapni, a leggyenyabb az osszes kozul. Par honap, oszt kanyec. Amin en mosolygok az inkabb a 8. Itt felenk az operencias tengeren tul a Nagy OZon Lyuk kozeleben, az ev 75%-aban 8-as felett van. Ugy is fogalmazhatnek, hogy a 8-as az kellemes. Egy felhos, borongos, esos nyari napon is 10-11-es ertek korul szokott lenni. Egtem en mar le hosszuujju feher poloban a polo alatt. A ritkulo haj miatt egyre inkabb sapka jatszik. Amikor itten azt talalom mondani, hogy "suntan lotion" mindenki harsanyan rohog, hogy akkor inkabb loszarral kenjem be magam, abban tobb a vitamin. Itt amit hasznalni kell azt csak "sun block"-nak hivjak es 30+ faktoros. Ha bekened magad, eltart 15-20 percig mire a krem (inkabb paszta, feher es nem issza be a bor) elkezd hatni, azonban 10 perc alatt le lehet egni. Gyakorlatilag zero idot toltunk a szabadban kenocsoles nelkul. (Es meg emlekszem a naptej ketfeleben volt regen: 3-as es 5-os faktor.)

Szoval ezert mosolygok a 8-ason. Enjoy!

Ui: a cikk szerint csak a Balatonnal lesz ilyen agressziv a sugar. Hogy miert ilyen lokalis, az eleg misztikum.

Ui: a masik meg, hogy milyen az ilyen orszagos UV riasztas? Radio megszakitja musorat, hangszoros autok cikaznak az utcakon osztva az eszt, napszemuvegeket es Fabulont lehet jegyre kapni, vagy mi?

AO

Uj zelandi tv. Kezdodik a film.

"This program is rated 'Adults Only'. It contains language that may offend some people."

Mi van, nemetul lesz?