szerda, augusztus 13, 2008

B(r)asil

Mivel tegnap elegge elhuzodott az ido a munkaval, sot meg raadasul a tobbiek a szallodaban is dolgozni akartak, en ugy dontottem, hogy nem turazok a vacsoraert, a szalloda egyik ettermebe fogok enni.
Valasztasom a Basil nevezetu modern thai konyhat felvonultato etteremre esett.
A dekor nagyon modern, megis thai jegyeket hordoz magan. Az etlap eleg vaskos, de sok benne az ismetlodes a fogasok kozott.
A kovetkezo 3 fogasost sikerult vacsoraznom.

Eloszor kihoztak az izesitos szekciot. Nem volt benne so-bors-paprika, viszont volt sult kokuszreszelek, mini szaritott rak, mogyoro, erospaprika vekonyra szeletelve, lime cikkek, aprora vagot hagyma, pici gyomberkockak es valami szosz. Kozepen valami eheto palmalevelszeruseg.

Ez utan jott az eloetel. Kiralyrak, uvegtesztaba tekerve es kisutve. Chilli-lime szosszal es edessavanyu martassal, ropogosra sult bazsalikomlevellel.
Levesnek a kedvencemet, a tom yum goong-ot ettem. Ez a thai konyha leghiresebb etele, egy leves, melyben dominal a lemongrass (magyarul tudja valaki?), galangal (egy gyomberszeru gyoker) es egy nagyon finom gomba. Es persze a goong, a rak. Osszessegeben egy azsiai husleves jellege van, eros es nagyon komplikalt izekkel. Ez a mostani kicsit savanykasabb volt a szokasosnal es a kiralyrak akkora volt benne, hogy harapni kellett erosen.

Foetelnek egy soft shell crab (puha hejju rak) kovetkezett. Harom fele rizs agyon (fehet, barna es zold) egy kicsit currys jellegu etel volt. Alapvetoen finom volt (ezt a rakot igazabol el sem lehet cseszni, olyan allat jo), csak volt benne valami szamomra ismeretlen adalek, ami nehany falatot alapvetoen tuldominalt. Valami olyasmi volt, amit fozes utan csak raszornak, igy azert a fogas nagyresze jo volt.

Mindezt 2 uveg Singha sorrel locsoltam

Ime az etterem.

Ja, es miert a cim?
Az etteremben az a pesti trendi kavezokban hallhato, mint megtanultam "nu jazz"-nek hivott elektro/jungle/jazz lazulas szolt. Furcsamod a legtobb ilyen zene portugalul beszel es Rio-hoz kapcsolodo dolgokrol enekel.

3 megjegyzés:

eFi írta...

Arról mesélj, hogy milyen a thai sör?

Pappito írta...

citromfű lesz az, lelkecském..

Tibor írta...

efi: a spr tokeletesen megfelel minden elvarasnak. Mondjuk, hogy az arpat honnak szedik, azt nem tudok.

pappito: ilyen egyszeru lenne a megoldas?
Es igy lesz a stranger driverbol idegenvezeto?