szerda, november 10, 2004

Retro - Mar majdnem Uj Zelandon

Ma tul vagyok az elso funyirason es az elso halaszle fozesen.
Ugyanis mar a sajat hazunkban lakunk (vagy ezt mar mondtam?) ahol van fu is. A hal meg a multhetvegi horgaszatbol van. De egyenlore vissza oda ahol abbahagytam.

A karacsonyi pecabotok tortenete: tavaly karacsonyt itt toltottuk Uj-Zelandon es az ajandekokat is itt vettuk meg. Hosszas toprenges utan ugy hataroztam Tania horgaszbotot fog kapni tolem. Nagyon szeret horgaszni, nincs neki, pont fogunk menni az apos hajojaval vitorlazni es horgaszni. Tokeletes ajandek. Meg is vetten a botot, hazaertem es kerdezem az anyost, hogy hova dugjam el. Ennyibe is maradtunk. Vitorlazasra indulas elott este Tania sunnyog elo, hogy hat o odaadna a karacsonyi ajandekomat korabban, mert hogy pont tudnam hasznalni, es elohoz egy horgaszbotot. Erre persze en ugyanezt. Ezutan kezdtek el rohogni aposek, merthogy Tania elmondta apjanak, hogy mit ad nekem karira, en elmondtam az anyosnak, ok meg rohogtek szepen a markukban, varva a pillanatot, amikor az ajandekokat atadjuk egymasnak.
Na, de vissza a tobb mint egy honappal ezelotti tortenetekhez.

29/9, szerda
Lassan egyre tavolabb tudtam menni a vecetol. Igy felbatorodva hivtunk egy taxit a szallodahoz es elindultunk varosnezni. Hatarozott szandekkal, irany a Pillango park. A taxis tokeletes angolsaggal trecselt velunk vegig az uton es tobbszori utasitasunk ellenere a Madar parknal kotottunk ki. A dolog nem tul tragikus, hisz a ket park egymas mellett van, azonban nem akartunk madarakat nezegetni az utolso napunkon, azt lehet mashol is, lepke park azert kevesebb letezik. A taxis nem tagitott, jo lepke park, de elobb meg kell, hogy nezzuk a madarakat. Modjuk nem. De muszaj. Mondom nem es szedd ossze magadat. Erre duzzogva atvitt minket. 200 meterrel arrebb. A vicc az, hogy eleve fix tarifan volt, tehat tok mindegy volt neki.
Na de a lepkek baromi jok voltak. Keszult egyket jo foto. Meg a regi geppel :-)
A lepke parkbol a Petronas tornyokhoz mentunk. Ez az ikertorony 2001 szept 11 ota a legmagasabb lakott vagy iradakent hasznalt epulet a vilagon. Magasabb nala a CN torony Torontoban, a moszkvai osztyankino torony es egy atjatszo ado az USAban. Egy honlapon azt is talaltam, hogy volt egy meg-meg-meg magasabb torony Varsoban, de az karbantartas kozben osszedolt (!!!). Utana fogok keresni, mi is tortent, mert a sztori eleg Zambo Jimmy-sen hangzik.
Sajnos a tornyokba felmenni nem tudtunk, mert elfogyott az osszes jegy.

A varosban setalgatva sok helyen lattunk uj-zelandi zaszlot lobogni. Meghato volt a helyiek erzekenysege, hogy erkezesunk tiszteletere igy fellobogoztak a varost. Mar eppen elerzekenyultunk, amikor megtudtuk, hogy a Uj-Zeland "high comissionare"-e erkezett latogatoba.
Ez egy masik sztory. Uj-Zeland, a modern XXI-ik szazadban, 20,000km-re Nagy Britanniatol meg mindig egy okor rendszert muvel. Van kormanya, vannak partok, van parlament. De papiron a vegso szo az angol kiralynoe. Na ez a "high comissionare" a kiralyno kinevezettje, aki a kiralyno helyett kiralyno Uj-Zelandon.
Utkozben megebedeltunk. Nagyon furcsa volt latni, hogy mig a szallodaban az arak magyar szinvonaluak, sot talan meg egy kicsit a normal magyar ettermi arak alatt voltak, addig az utcan akar az 1/8-aert is meglehetett kapni ugyanazt. De hat a csotany azt tanacsolta, hogy talan megse, inkabb egy etterem.
No, ekkor mar delutan volt es a gepunk indulasahoz este 5-kor el kellett indulnunk a hotelbol. Ugyhogy ez volt az utolso alkalom kamerat vasarolni.
Hosszan tanakodtunk Taniaval, hogy kihasznaljuk-e a lehetoseget az olcso azsiai boltokban es vegyunk-e kamerat. En mar eleg regota akartam egy uj digit fenykepezo gepet venni magamnak. Nem mintha barmi baj lenne a mostanival, csak a technika nagyon elszaladt az elmult harom evben, amig a mostanit hasznaltam. Ezenkivul regota kacsingattam a tukorreflexes fenykepezogepek fele.
Tania pedig mindenkeppen egy videokamerat akart, hogy a bebit tudjuk ejjel-nappal filmezni.
Hosszas tanakodas, vita es osszehasonlito analizis utan ugy dontottunk, hogy Tibor meg varhat a tukorreflexes idoszakaval es Tania is inkabb digitalis fenykepezogeppel fog gyereket filmezni. A tukorreflexes gep nem tudott olyan dolgot felmutatni szamomra, amit az en szintemen kulonosebben hianyoltam volna. A video kamera ellen pedig az szolt, hogy amire nekunk kell, azt a digit fenykepezogep is tudja. Igaz itt abban maradtunk, hogy ha estleg megsem vagyunk elegedettek, akkor majd veszunk egyet mikor visszafele megyunk magyarba.
Innen a dolog egyiranyu utca volt. Canon parti voltam mindig is, vakum is Canon. Igy a Canon Pro1 nyilvanvalo dontes volt. Reszletes leiras Pro1-rol az erdeklodoknek itt.

Na de hol vegyuk meg es mennyiert. Az tudtuk, hogy igaz Malajzia olcsobb mint egy csomo masik hely, pl HU vagy NZ. Az USA olcsobb egy hajszallal.
Vegig neztunk egy-ket bevasarlokozpontot, de a legjobbat a vegen talaltuk meg. Jo nagyokat hazudtam, hogy a masik helyen mennyibe kerul, meg hogy miket adnak hozza ingyen. Vegul itt megalkudtunk, hogy kapok ingyen egy 512MB-os compack flash kartyat es akkor kvittek vagyunk.
Szoval most van egy tokeletes elado 3 eves digitalis kameram. Canon Pro90IS. Jutalek az eladonak. Andras?
Gyorsan vissza szallodaba, taxi repterre.

B... meg! Meg mindig rengeteg a csomagunk. Es az azsiaiak altalaban jo genyak is es pontosan betartjak a kilo korlatokat es a darab limiteket is (1db kezi poggyasz fejenkent). Nekuk mind sulyban, mind darabban majdnem 2szer annyi volt.
Na de a kozepeuropai talakonysag nem szenvedhet vereseget a vilagban.
Elso akadaly a "becsekkolas", a jegyek kezelese. Hogy elkeruljuk az ottani vitakat ket kezicsomagot bevagtunka poggyaszmegorzobe es igy mentunk a emberhez. BEVETTE! Meg van a beszallo kartyank.
Gyerunk figyeljuk ki a tobbi akadalyt. Hat ahogy felmertuk 3 helyen lehetett az utlevelellenorzest megkozeliteni, azonban mindenhol szamoltak a csomagokat es belekenyszeritettek oket egy mero keretbe, hogy nem tul nagy-e. Es szepen kuldtek vissza az embereket ha tul sok volt a csomag vagy nem fert bele a merokeretbe.
Hmmmmm. Nezzuk csak mekkora a csomagunk. Talaltunk egy elhagyott merokeretet, bele is probaltuk a csomagokat - amit kozben kivettunk a csomagmegorzobol - es egy aprobb erolkodes utan (kivenni mindent a kulso zsebekbol) sikerult is belepreselni. Hat kivenni belole mondjuk nehezebb volt. Igen am csak igy most meg tobb csomagunk lett, mert amit kivettunk a taskabol most a kezunkben volt. Hat mindegy nincs mas valasztasunk, gyerunk. Kineztuk a legforgalmasabb bejaratot es gyia.
Mindkettonknel egy-egy gurulos taska, egy-egy hatizsak, egy-egy kamera taska es aprosagok a kezben. Ez minimum 4 csomag fejenkent. Kivartuk mig paran jottek mogottunk, mely levego, indulas ...... katona senkit sem ker meg a meretprobalgatasra, jo, jo, jo. Odaerunk hozza, ram nez, latom aszemeben, hogy azon gondolkodik, hogy a serpaknak kell-e vizum Malajziaba. Megkerdezi - szerintem nem hitt a szemenek - "hany csomagjuk van? En meg mint oreg Obi Van Kenobi Mosz Ajszliban, - "Ketto! .... Marmint fejenkent egy." Es hatarozottan tovabb setaltunk. Erre arc gondolta, hat ha egy, akkor egy, es nem szolt semmit.
TULJUTOTTUNK!

Meg a gepnel, a beszallasnal lehetett volna gond, de azt mar rutinosan abszolvaltuk, helyunk tokeletes volt, kismamaknak jaro egyik tagas sor. Egy csaladot ultettek szet miattunk :-)
Na eddig jutottam ma, a kovetkezo adag mar NZ-rol fog szolni.
Elnezest, hogy nem valaszoltam meg a Ti leveleitekre, igerem sorra kerul, de az elmult harom hetben koltozkeodtunk, autot vasaroltunk es vettunk egy uzletet is. Izgi!!!!!!
A reszletek kesobb.

Nincsenek megjegyzések: