kedd, november 23, 2004

Retro - Megerkeztunk

Most jottunk haza a korhazbol. Na ne gondolja senki, hogy mar ott tartunk, hogy tobben jovunk mint mentunk. Egyenlore meg csak megfigyelni voltunk, hogy mi es hogyan mukodik majd ha azert megyunk, hogy tobben jojjunk.

Mai levelemben mar elkezdem feleleleleveniteni az erkezesunk utan kozvetlenul tortenteket. Nem lesz egyszeru, bar nehany dolgot azert annak idejen lejegyeztem magamnak, tudvan, hogy majd egyszer jo lesz ha az akkor irt soraim emlekeztetni fognak jovobeni multra, az akkori mostra.

30/9, csutortok
Leszallt a gep Aucklandban. Jo 40 perccel korabban erkeztunk. A szulok tudtuk, hogy jonnek, de tudtuk, hogy tudjak mennyi ido kijutni es hatareset volt, hogy mi elobb kint legyunk mint ok megerkeztek. Erre kesz tervunk volt. Ha mi vagyunk ott elobb, feltartunk egy tablat nekik, hogy megtalaljanak. Vicces lett volna, a sok tablatarto varakozoval szemben mi is egy tablat tartottunk volna es igy mososlyogtunk volna egymasra a nepekkel.
Kitamolyogtunk a terminalra, mar csak par lepes es megszabadulunk csomagjainktol. Vegre.
Azonban a biztonsag kedveert elotte meg noveltuk a nallunk levo sulyt. Az aucklani repuloteren ugyanis erkezeskor is lehet alkoholt vasarolni, meghozza eleg tisztesseges mennyiseget es eleg jo aron. Apos mindig a leklere koti mindenkinek, hogy a kvotajat hasznalja ki, o atveszi mert az olcso alkoholt nem megvenni bun. Hat vettunkk is egy kis gint, egy kis vodkat, meg egy kis konjakot (ezt horpolgetem most is).
Aztan jott a meghurcoltatas. Atjutni az uj-zelandi hatarorizeti szerveken ahhoz merheto erofeszites es kockazat mint egy atkeles Check Point Charlie Berlinben 1954-ben.
Van eloszor az utlevel es vizum ellenorzes. Aztan a vam. Aztan az allat es noveny egeszsegugy!!!!! Ez utobbi a legdurvabb. Mivel NZ (Uj-Zeland) szigetorszag, egy csomo allat es noveny betegseg, gomba es egyeb fertozes nem talalhato meg itt. Ezt persze meg is probaljak fentartani, neha jogos, neha nevetseges intezkedesek reven. A szigor ertheto, peldaul egyszer a teljes meh populacio kapott el egy fertozest, ami allitolag egy importalt meztol szarmazott.
Azonban ha a szabalyokat nem tartod be, nagyon nagy cumibrokit tesznek az ajakaid kozelebe. A penzbuntetes a kisebbik nyavaja, bar merteke embertelen, nagyon durva esetben akar a 100000 dollart, azaz 13.5 millio forintot is elerheti. Klassz. Azonban ha valami nagyon komoly szabalysertest kovetsz el akar bortonbe is zarhatnak!!

Tehat megerkeztunk, gyerunk az utlevel ellenorzes. NZ sajatossaga, hogy az idozonak es a tavolsagok miatt szinte minden repulogep reggel 9 es 12 kozott erkezik meg. Ennek eredmenye keppen amikor mi megerkeztunk akkora volt a sor, hogy nem csak az utlevel ellenorzo terem volt dugig emberekkel, de meg az odavezeto mozgolepcsot is leallitottak, hogy ne ontsa az utanpotlast.
Az egyik sor a gyermekes szuloknek volt fentartva es persze az nagysagrendekkel rovidebb volt minden masik sornal, bar igy is jo 15 perc volt mig valaki vegigmen rajta. Sovarogva pislogtunk arrafele, hogy a meg meg nem szuletett is er? Aztan eszrevettuk, hogy egy kinai parasztno beallt a rovidsor vegere. A parasztno hipp-hopp ott is volt az utlevel ellenorzo embernel. Az meg megkerdezte hogy hol a gyerek. A parasztno azt mimelte, hogy nem tud angolul. Az utleveles ember ettol cseppet sem hatodott meg es szo nelkul elkuldte a parasztnot az igazi, emberes sor vegere. IGEN!! Van igazsag.

Egy ora alatt odaertunk ahova kellett. Utlevel, vizum, munkavallalasi engedely, szevasz.
Vam. Sima ugy. Amikor tudod, hogy 6 uveg bort es 2.25 liter tomenyet lehet bevinni az orszagba, akkor nem kell kulonosebben tulvasarolni es aggodni a vamellenorzesnel.
Ezutan jott az allat es novenyegeszsegugy. Tudtam, hogy sarosak vagyunk, ugyanis elvileg nem lehet husarut behozni, csak bizonyos feltetelekkel. Mikor eloszor jottem tavaly februarban, akkor elszedtek a teliszalamimat mert megmondtam, hogy disznobol van. Karacsonykor jovet a teliszalamim mar pulykabol volt, de az ormester megdumalt, hogy nem-nem az diszno es az igy jo. Ezek utan talald ki hogy ki kivel van. Ezert attanulmanyoztam a szabalyokat es tudtam,. hogy mit kell hazudnom ahhoz, hogy franko legyek. Tudtam, hogy a fott hus rendben van, tehat a teliszalami fott husbol keszult.
Odaertunk az ormesterhez es pedansan deklaraltam az osszes elelmiszert, ahogy kell, a sportszeleteimet, a pilotakekszet, pirosaranyat, a pirospaprikat es a 3 kg teli- es paprikas szalamit ami termeszetesen fott husbol keszult.
Nem akarom a 45 perces vitat reszletezni, felb.szott az urge, en tokeletesen a torveny szerint hazudtam es o meg addig es ugy csavarta betuket, hogy elkobozhassa a szalamimat, a parasztya. Nagyon felidegesitett. Vegig hurcoltam ket egymeteres rudat a vilagon, Malajzia, egyebek es az utolso lepesnel, a menyorszag kapujaban egy kocsog bunko elszedi es a szemem lattara belevagja a kukaba. Ez bosszut kivan.
A pirospaprika is erdekes volt, bar itt ellenorzesre nem kerult sor. Hazi keszitesu fuszer nem jo, es az enyem igazi kalocsai - nem import !!! - pirosfesto. Ezert bedobozoltam, a dobozra pedig sajat keszitesu nyomtatott cimket ragasztottam. Ahogy kell OETI engedely szammal. Uj-Zeland nincs felkeszulve a magyarokra... Jovore a szalami is bejon es mar tudom is hogyan.
Na. Igy persze a szulok voltak ott elobb, nem kellett tablat mutogatnunk.
Hazafele autozva ket kocsiban mentunk, talan emlitettem, sok csomagunk volt.
Hazafele (haza = szulok haza) beugrottunk az Aucklandi kikotobe. Jan (Tania mamaja) huga Helen es ferje Ray vettek egy uj hajot es ezzel eppen itt parkoltak par napot. Ray eredetileg hentes volt, egyszer belebukott az uzletebe, rament a haza, tok nullarol kezdtek. Belekezdett allateledelt arusitani es akkora nott a piacon, hogy hirtelen megvasarolta az egyik multi. Azt beszelik 20 millat kaott erte dollarban. Ez kb 2.7 milliard forint.
Az uj hajo egy 60 labas azaz 20 meteres motoros jacht. Nem volt ronda, de ami erdekes a tortenetben, hogy a kikotoben a mellette allo hajohoz kepest ez csak aprocska mentocsonaknak tunt. A nagyobbik hajo is egy maganszemelye, az egyik butorboltlanc tulajdonosaie. Epp most festettek ujra. Csak a festes kerult 400000 dollarba = 55 millio forint.
Hazaertunk. Atnezve a nekunk erkezett leveleket nem kis megnyugvassal vettem tudomasul, hogy bizonyos mertekben visszavagtam az elkobzott szalamikert. NZ-ba semilyen novenymagot nem lehet behozni. Mivel itt normalis zoldpaprika nem kaphato ugy dontottem, hogy magam fogom termeszteni. De hat a magot be kell juttatni az orszagba. Ezert meg otthonrol feladtam magunknak egy levelet, benne a paprikamaggal. Es ez megerkezett.
Este a valtozatosnak nem mondhato NZ-i konyha talan buszkeseget ettuk, marha szuzpecsenye (eyefilet) roston fustolve. Naggggyon finom.

1/10, pentek
Csaladi kozos vasarlasra mentunk. Szinte mindent hoztunk magunkkal Hollandiabol vagy Magyarorszagrol, kiveve a gyerekcuccokat. Eloszor piacfelmeresre mentunk, babakocsi, gyerekagy, gyerek es kismamaruhak, stb. Nagyon izgalmas volt. Szerencsere a boltok elott volt egy pad es szep napos ido volt. Igy en is elvoltam.
Este vacsorara masfele hus, de egyebkent tok ugyanaz mint tegnap. Ha valaki megkerdezte volna a helyieket, hogy szerintuk mas volt-e a vacsora ma mint tegnap, azt valaszoltak volna, hogy teljesen. Szerintem meg tok ugyanaz, csak masfele husbol.

2/10, szombat
Szuletesnapi buli volt Des (Tania papaja) unokahuganak. A bulit a szulok hazaban tartottak, ugyhogy sehova nem kellett mennunk. Szerencsere volt nehany (kb 50) szuletesnapi durrogtatos minipetarda, igy eleg jo lett a buli.

3/10, vasarnap
Ugy hataroztunk, hogy hosszutavon meg akarjun orizni a joviszony a szulokkel tehat elkoltozunk. Na nem csak a vakvilagba. Szuloknek van egy haza, amit kiadnak nyaraloknak egy hetre, nehany napra. Ezt a hazat lefoglaltak nekunk 6 hetre, amig talalunk magunknak egy megfelelot hosszabtavra.
Ide koltoztunk at ma. Elotte lementunk bevasarolni. Nem is gondoltam, hogy mennyi szart kell bevasarolni, amikor a listan ilyen alap dolgok is szerepelnek, hogy so, bors, liszt, cukor. A haz ugyanis butorozott, de a konyha tok ures.
Alabb nehany kep, hogy hogy is nez ki.
Hat ennyit mara. Ezennel elkezdem megvalaszolni a megvalaszolandokat is. 16 level ul abban fiokban, a legkorabbi okt 16-ai. Kitartas, lecci.
Angolosoknak, a website is frissul, Tania mar irt ujdonsagokat, kepek oda is hamarosan jonnek.


Nappali a kandalloval.
Az elso hetekben nagy szukseg volt ra ugyanis
ejszakankent csak 8-10 fok volt
es az szimpla ablakon keresztul nagyon hamar lehult a lakas.



Etkezo


Konyha


Halo a foldszinten. Egy ideig itt aludtunk, igaz az agyakat osszetoltuk.


Halo az emeleten.
Ide koltoztunk kesobb, reszben a kilatas miatt, reszben mert ez a szoba melegebb volt.



kilatas az emeleti haloszobabol

Nincsenek megjegyzések: