hétfő, december 06, 2004

Retro - Haz mar van

At vagyok verve!! Meg reggeli felkomaban ulok a a szamitogepnel, ugyhogy nem tudom tokeletesen megitelni, hogy mennyire vagyok atverve.

Az biztos, hogy a helyiek azt allitjak, hogy december mar egy nyari honap. Hat nem ugy tunik. Az elmult par napban bejott egy hideg esos front es erossen lehult a levego. Na nem magyar mercevel merve, de 15-17 fok van kint. Es a helyi nagyszeru epiteszeti technologiaknak koszonhetoen BENT IS!!!! Ugyanis az osszes k... ablak szimpla uvegezesu, a falak gipszkartonbol vannak es nincs kozte semmi szigeteles. Vagy legalabis ugy erezni. Ennek erdenyekeppen kint es bent ugyanolyan homerseklet van. Ja es futes az semmi. Mivel telen kb 10-15 fok van, ugy dontot a helyiek tobbsege, hogy minek a futes, majd bent is jobban feloltozunk arra a par honapra. Nem csoda, hogy honapokig tartott, mig Taniat raszoktattam Magyarorszagon, hogy telen ha kintrol bemegyunk valahova, a kabatot le kell venni. Itt ugyanis kint-bent ugyanannyi retegbe rohangalnak a polgarok (nem politikai kifejezes).
A futes maximum es olajradiator vagy egy propelleres, futoszalas ventillator.Gaz a legtobb hazba be sincs vezetve. Nekunk egy mini propelleres van, be is kapcsoltam. Az ujjain keztenek felengedni.
Ott tartottam, hogy bekoltoztunk az ideiglenes lakasba.

Oktober 4-10
Probaltuk a dolgokat fontossagi sorrend allitani, mit intezzunk el leghamarabb.
Ket dolog bizonyult nagyon fontosnak: a szulest elokesziteni es talalni egy ber hazat ahol hosszabb ideig tudunk lakni.
A hazra volt 6 hetunk, az szulok haza - amirol a kepek vannak az elozo bejegyzesben - ennyi ideig volt ures es szamunkra lefoglalva. Tehat hat hetunk volt megtalalni azt a hazat, ahol lakni fogunk addig amig a sajat hazunk felepul.
A masik ugy, a szules elokeszuletei kicsit bonyolultabb. Otthon ugye volt egy orvosunk, ezzel minden rendben is van. Am Tania 26 hetes terhes volt mikor kiertunk ide.
Az itteni rendszer nagyban mas mint Mo-on. Itt van ugyan szuleszorvos, de az $3000 (400000 Ft). Normal emberek ugynevezett midwife-ot, szolesznot vagy dadat valasztanak, ami ingyen van, az allam fizeti. Ok vezetik le a legtobb szulest. Nem orvosok, hanem normal szulesre specializalodott noverek. Azert mondom, hogy normal, mert ha a szules folyaman barmi komplikacio lep fel, akkor jon a szulesz orvos ekkor az allam kasszajara.
A szuleszno kivalasztasahoz vezeto ut elso lepcsoje egy szervezeten keresztul vezet, ok "osztjak szet" a szulesznoket. Tania fel is hivta oket, egy noci el is jott hozzank meg aznap delutan. Jellemzo a helyi viszonyokra, hogy Tania ismerte ot meg korabbrol. Itt mindenki ismer mindenkit.
Nem kis meglepeteskent ert minket, hogy nem lesz egyszeru szulesznot talalni. A kisebbik dolog az, hogy a 26 hetben talalni egyet nem egyszeru, a szulesznok normalisan az elso par hetben feltoltik a "kvotajukat", havi 4 szulesuk lehet. A nagyobbik baj az, hogy mi januar 2-ara varjuk a babat, ami a nyari szabadsagolasok kellos kozepe. Mindenki eltunik hetekre. Hopppa.
Nem akarom a dramat nagyon reszletezni, nagynehezen sikerult talalni egyet. Elsore Tanianak nem nagyon tetszett, de kesobb megbaratkozott vele es ki is derult rola, hogy eleg profinak tunik.

Mivel vegre csaladi hazban laktunk es fogunk is lakni, ugy gondoltam, hogy halaszthatatlanul kerteszkednem kell. Vasaroltunk is eper palantakat, elvetettem a csempeszpaprika magokat, vettunk bazsalikomot, rozmaringot, ezt-azt. Talaltunk egy helyet, ahol nagyszeru es oriasi cserepeket lehet vasarolni viszonylag olcson. A legjobb a 2. osztalyos torott szekcio. Apro testihibas cserep kontenerek felaron.

Szerdan rajottunk, hogy boviteni kell a surgos dolgok listajat. Egy kolcson autoval kezdtunk el kozlekedni. Audi 80-as, 2.6-os Quattro (Pepe, loero, tengelytav?), piros! A szin mondjuk a legkevesebb, de lejart a muszakija. A csalad baratja, akitol az autot kolcsonkaptunk elnezte a datumot a matrican. Na de ajandek lonak ...
Elvittuk szervizbe, a muszaki vizsga itt 40 perc, nem kell bejelentkezni, csak bemesz. Azonban az auto elhasalt a muszakin. A bal elso futomuvel volt valami gond. Na komolyab szervizt kell keresni, ahol ertenek az europai autokhoz. Itt 90%-ban japan autokkal jar mindenki. Hajoszam hozzak be a hasznal japan kocsikat (japanbol). Europai szevizeket alatalaban europai emigrans auto szerelok vezetik. A tulaj keresere a kocsijat az o kedvenc szervizebe vittuk. A nemet urget ugy hivtak, hogy Burger. El is vittem a kocsit hozza. Miutan egy embere megnezte, alkatreszt kell rendelni es beirta a kocsit egy kesobbi idopontra, rajottem, hogy ehes vagyok. Gondoltam megkerdezem hol van a kozelben egy gyors etterem. Miutan kiboktem mit akarok, es lattam a pasi fejen a fultol fulig vigyort, akkor jottem ra, hogy nemet emberunknek nincs konnyu helyzete a nevevel. Valoszinuleg szetszivatjak, hogy "Burger, kersz egy burgert?" Kicsit at is ereztem helyzetet, mert a standard vicc ha egy idiota idegen megtudja, hogy magyar vagyok, a vicc valoszinuleg jon: "are you hungry or hungarian?".

A szervizbol hazafele menet eleredt az eso, bekapcsoltam az ablaktorlot. Par perc mulva csak azt lattam, hogy a vezeto oldali ablaktorlo keresztbe athalad a szelvedon es a motorhaz es a szelvedo kozti kis resben landol a masik oldalon. Eso szakad, elottem semmi nem torol, nem latok, b... meg. Muszaki, szerviz, megegy szreviz, ablaktorlo. Ajandek lonak ne.. de azert ez sok. Surgosen kocsit is kell vennunk.
De milyet? Es ezennel elkezdodott tobbhetes dilemmam. Olcso japan kocsit, aminek jo a motorja, viszonylag olcso, de belulrol ugy nez ki mint egy 70-es evekbeli design verseny 5-ik helyezettje. Vagy valami europait, ami belulrol ok, motor gyengebb mint a japane, viszont dragabb es a fenntartas is tobbe kerul.
Autokrol beszelve talan erdemes megemliteni a rendszamtablakat. Eleg egyszeruen lehet egyedi rendszamtablakat venni. Minden 4-5-ik auto igy szaladgal az utakon. Peldaul nekem is lehetne ilyen rendszamom:
Bovebben akit erdekel: http://www.plates.co.nz/

Szombaton a helyi ujsagot olvasva megakadt a szemem egy hirdetesen.
Talan mar emlitettem, hogy eleg nyugalmas a kornyek ahol lakunk. Kb 40 km eszakra Aucklandtol, egy felszigeten (Whangaparaoa - Balna obol maoriul), kb 10-15000 lakos, jobbmodu idosebb generacio.
Az autokat altalaban be se zarjak, par evvel ezelott meg a hazakat sem zartak, ha elmentek otthonrol.
Ez a bizonyos hir egy rendorsegi hirdetes volt. Komoly 1/4 oldalas hirdetes egy megbocsathatatlan buntettrol. A hirdetes reszletezi, hogy elore megfontolt szandekkal, valakik az ejszaka leple alatt valami orzetlen teleprol elloptak nehany vaslemezt. Aki tud rola, szoljon.
Azon gondolkodtam, hogy a hetvegi ujsag telefonkonyv vastagsagu lenne, ha mondjuk a Vasarosnamenyi Hirlap szombati szamaban megjelentetnek a vaslemezlopas es sulyosabb buncselekmenyeket. Az brazil esoerdot meg csak az menti meg, hogy a budapeti ugyekkel senki nem foglakozik.

Het vegefele talatunk kalssz hazat. Es mindjart kettot. Az egyik egy ismerose, a masik meg nem. Par nap tepelodes utan ugy dontottunk, hogy az ismeroset vesszuk ki. Igaz ez kicsit kisebb (2 haloszoba, nem 3) viszont van egy etkezo es egy kis kert. A masik haz ugyan vadi uj, mi lettunk volna az elso lakok (deja vu Rotterdam), de a telek nagyon kicsi volt, a haz nagyobb alapteruletu mint a kert, a szomszedoktol egy 3 meter magas palank kerites valaszt el 1 meterre az ablaktol. Tiszta borton.
Valasztott hazunk - mint emlitettem - ket halo, nappali etkezo, garazs. Alap. Dijja is barati, $250 per het. Ennyiert szerintem Mo-on sem lehetne ilyet berelni. Arrol nem is beszelve, hogy a tenger 200 meterre van.
Csak hogy helyre tegyuk a foldrajzot csatoltam par terkepet.

Ugye Uj-Zeland es benne Auckland.


Auckland es tole eszakra a felsziget, Whangaparaoa.


Maga a felsziget, rajta a mi varosreszunk, Stanmore Bay.


A szulok is latszanak, Red Beach.
Es a kozeli kisvaros, Orewa. Valamint Manly, a kesobb emlitendo business helyszine.


Vegezetul nehany mokas tortenet apostol. Ugy ertem apóstól. (utalok ekezetesen gepelni, de neha muszaly)
Szoval apsoek majustol szeptemberig Europaban turaztak es ennek soran ellatogattak Irorszagba is. Az irek messzefoldrol hiresek a humorukrol, illetve arrol, hogy nagyon vicces halgatni oket, amit mondanak altalaban rohejes, bar igazabol ok ezt komolyan mondjak, nem viccnek szanjak. Az akcentust hozzaadva meg tiszta rohej.
Tehat a sztorik.

Mikor megerkeztek a repterre, egy ismeretlen ismeros varta oket. A hazigazda apja. Soha sem lattak meg egymast. Mikor aposek kiertek a talalkozo helyre, erosen figyeltek a tablakat feltarto embereket, hatha megpillantjak az o nevuket az egyiken. Azonban semmi. Par perc nezelodes utan vettek eszre, hogy egy idosebb ferfi neha a masodperc tortreszere felvillant egy tablet, majd leteszi. Ez az ido nem volt eleg arra, hogy elolvassak mi van a tablan, csak lattak, hogy az egy tabla. Odamentek az oreghez es megkerdeztek, nem veletlenul Adams-ekat varja. Erre az oreg: "De csak szegyeltem a tablamat feltartani, mert ez nem olyan jol nez ki mint a taxisoforoke."

Kesobb aposek eltevedtek valahol Irorszagban es eligazitasert betertek egy benzinkuthoz. Meg is kerdeztek az egyik helyi kollegat aki eppen benzint pumpalt az autojaba: "Mondja merrefele kell menni Dublinba? Nem latunk sehol tablakat es eltevedtunk."
Erre az ir valasza: " Ja hat azert nincs tabla, mert mindenki tudja merre van Dublin."
"Hat sajnos mi nem tudjuk."
Erre az ir bolcsen: "Hat ha en Dublinba akarnek menni, nem innen indulnek el."
"Koszi, de mi itt vagyunk, ugye."

Kesobb az uton egy eles kanyar elott veszelyre figyelmezteto tabla "Lassan". Majd a kanyarba behajtva egy masik tabla "Még lassabban"

Na ennyi mara, faj az ujjam.

Nincsenek megjegyzések: