péntek, december 31, 2004

Retro - Boldog Uj Evet!

Ugyan kozeledik az izgalmas pillanat, amikor kis csaladunk 50%-kal megnoveli letszamat, de meg nem tartunk ott. Elvileg vasarnap jar le a baba tartozkodasi engedelye Tania pocakjaban (kitalalhato, hogy a bevandoralsi hivatallal inteztem nemi papirmunkat a minap), de egyenlore meg nincs jele az igyekezetnek, hogy okeleme rohanva emelne - szulei nyomdokait kovetve - az atlag IQ-t mind a Magyarorszagon, mind az Uj-Zelandon.

Amugy minden rendben van vele, rugdos, nyujtozkodik rendesen. Neha Tania pocakja gomb alaku, par masodperc mulva mar inkabb kocka. Mndenesetre mi keszen allunk az erkezesre, a gyerekszoba kesz, meg nehany dekoraciot kell elkesziteni es felpakolni, de ez igazan nem surgos.

A gyogyszertar is uzemel rendesen, igaz eleg sok melo van vele az elkepzeleshez kepest. Igaz ez csak ideiglenes, minden beszallitoval szerzodest kotni, bankkartya olvasas lehetoseget biztositani, megtanulni a boltban mukodo szoftvereket, megtanulni az uj-zelandi munkajogot, szerzodni az alkalmazottakkal, berszamfejtes, konyveles, stb. Izgi, de nem a mostani az optimalis idopont ra. Mindenesetre egyenlore (ket het utan) az elvarasoknak megfeleloen teljesit

A karacsony egy erdekes esemeny volt. Na nem mintha a tavalyi itt toltott karacsonyhoz kepest nagyban kulonbozott volna. Nem, ugyanazok a fobb esemenyek tortentek. Csakhogy ezek elegge kulonboznek a magyarban megszokottol. Kivetel az alkohol.
Eloszor is nyar van (mar amennyire ezt nyarnak lehet nevezni). Ez valahogy nem segit a karacsony-erzes kialakulasaban. Mindenki rovidgatyaba rohangal ajandekert. Igaz a boltok felvannak diszitve (mar oktobertol kezdodoen !!!) de megis egyealtalan nem ereztem ugy, hogy kozeleg a karacsony.
A nyar miatt a nap is jo hosszu. Mig otthon karacsony kornyeken van a legrovidebb nap, itt az a leghosszabb.
Aztan meg a karacsony itt nem 24-en van hanem 25-en reggel. Az egesz megszokott 24-ei varakozas csak nem letezik, mert este nem tortenik igazan semmi specialis.
Vegul pedig a karacsony a csalad mellett sokkal inkabb a baratok unnepe mint nalunk. 25-e peldaul ugy zajlott, hogy reggel az ajandek bontas utan baratokat latogattunk vegig estebe nyuloan, beleertve a Tania szuleinel toltott bulit is.
Van meg energiam irni, ugyhogy visszamegyek egy kicsit az idorendi beszamolohoz.

Oktober 3-10
Ugyan mar irtam errol a hetrol, de hopsz, lemaradt, hogy onkormanyzati kepviselo valasztas volt. Ez csak azert erdekes, mert Apos gyermekkori baratja a polgarmester aki ujraindult a valasztason.
Tanianak pentekig kellett volna jelentkeznie a hivatalba, mert nem kapott szavazo lapot.
Itt alljunk meg egy cseppet. A szavazas postan tortent. Azaz mindenki kapott levelben egy szavazo cedulat, kitoltotte es feladta postan. Semmi ellenorzes, hogy hany szavazatot adott le a Bela, csak postan kuldd el. Elkepzelem Magyarorszagon nem lehetne fenymasolot kapni, mert a partok felvasarolnak oket szavazobazist szelesiteni.
Szoval Tania nem ert oda idoben penteken, igy nem tud szavazni. Sebaj, mondta egy szavazat nem dont el semmit. Des (apos) azert biztos ami biztos felhivta a hivatalt es kiderult, hogy szombaton is lehet menni.
Szombaton le is szavazott.
A valasztasi elokeszuletek eleg mocskosan teltek, az ellenzek kente a szart ahova csak ertek, mindent terjesztettek a polgarmesterrol, ingatlan maffiazast, a helyi lap ellenzeki befolyasa miatt csak a lejaratasrol szolt, sot meg egy honlap is szuletett, hogy o, marmint a polgarmester pedofil. Csak a balf*szok elszamitottak magukat, mert a pedofilitas ilusztralasara egy olyan fotot tettek fel ami a polgarmestert es a rendorfonokot abrazolta es a helyi ujsag fotosa keszitett igy csak az ujsag arcivumabol kerulhetett ki.
Na, lenyeg-a-lenyeg a populizmus itt is mukodott, a valasztas eredmenye osszessegeben kb 51%-49% lett a regi polgarmester javara. Az egyik valaszto keruletben tobbszori ujraszamolas utan is pontosan megegyezett a ket helyi kepviselo jeloltre leadott szavazat. Hogyan dontottek el a gyoztest? Ilyen is csak egy angolszasz orszagban lehet. Penzfeldobassal! Hopp, fej, te gyoztel. Mondjuk ez abszolute nem igazsagos, mert ugyan elvileg a penzfeldobas eselyei 50-50%-ak, valojaban az penz nyomata befolyasolja az eselyeket. Pl egy nagy bazi turul madar a "fej"-en eselyesebbe teszi a "fej"-et mivel az az oldal nehezebb.

Miota megjottunk erdeklodom, figyelek hol lehetne focizni. Rogbi nem lenne nehez (errol kesobb), de azt egyenlore csak nezni szeretem.
Erdeklodesemnek eredmenye lett. Egy ismeros egyik embere focicsapatot szervez. Pont a nekem megfelelo korulmenyek, 35 even feluliek bajnoksaga. Ugy fogom erezni magam, mint aki frissen kerult fel az ifibol.

Meg szinten az elozo hetrol szarmazik egy nagy csodalkozas.
Kaptunk ajandekba egy zacsko citromot. Tudom, letezik ekkora mennyiseg, az erdekesseg az, hogy sajat termes a kertbol. Olyan mintha egy zacsko szilvat kaptunk volna. Szamomra meg mindig meglepeteseket okoz, ha utcan latuk narancs fat, vagy peldaul mint most is valaki ajandekba ad sajat termesu deligyumolcsot. Ez valahogy meg most is a misztikum kategoriaba tartozik nalam.
Ugyhogy vettunk is egy citrom es egy tangelo fa csemetet. Igen, en is butan neztem, hogy mi az a tangelo, sose hallottam rola. Olyan izu, kinezetu es nagysagu mint a narancs csak edesebb. Lehetetlen meghamozni, csak juice-nek jo. Viszont annak fantasztikus. Az ut mellett lehet venni 3-4 kilos zacskot 2 dollarert (270Ft). Ebbol kijon kb 2 liter frissencsavart le. Eleg jo az ar-ertek arany.
Valamint ezen a penteken indult el az egyezkedes a gyogyszertar vasarlasrol.

Oktober 11-17
Hetfon elmentunk lemertuk a valasztott lakast, szobakat, ablakokat, stb, hogy be tudjuk loni, hova fognak kerulni a butorok.
Csutortokon aztan elkezdtem a holmikat (amiket Hollandiabol kuldtunk ide) a raktarbol kihordani. Terhes -majdnem - feleseggel nem egyszeru a koltozkodes. Emelni nem tud viszont lassan mozog. Kolcson kertem egy Isuzi Bighorn-t egy utanfutoval. Negy fordulo es ket nap volt mire a raktar kiurult. Viszont nagyon meglep, hogy sem a hajokazas, sem a betarolas nem tett kart a csomagokban. Sot, egy epitkezes miatt meg at is raktak egyik raktarbol a masikba. Semmi tores es semmi lopas. Nem semmi.

Elkezdtunk telket nezni. A vicces nevu Kaukopakopa nevu falu kornyeket jartuk be. Egy ingatlan ugynok nagyon segitokesznek bizonyult es korbevitt minket a kornyeken, elmondta nekunk az alapveto arkepzesi szabalyokat. A kornyek szep csak kicsit tavol van attol ahol mi akarunk elni-dolgozni. Igazabol a tavolsag relativ, fel ora tavolsagrol beszelunk, kezdem atvenni a helyiek hozzaallasat.

Szerdan egy konyvelo emberkehez mentunk, hogy megismerjuk a helyi nagy es kiskapuk rendszeret. Azt kell hogy mondjam Uj-Zeland nincs felkeszulve a magyarokra. Peldakent azt emlitenem, hogy amikor megkerdeztem hogy az afas szamlanak mik a formai kovetelmenyei, hosszas csend utan visszakerdeztek, hogy ezt meg hogy ertem. Barmi lehet szamla, egy boritek hatulja is, nincs olyan hogy szigoru szamadasu bizonylatok nyilvantartasa meg mas ilyen kellemetlensegek. Ceget lehet alapitani 1 dollarral. Igaz a kapott kamat adozik, viszont a maganszemelykent fizetett kamat csokkenti az adoalapot. Nincs ado erteknovekedes utan, hazat veszel, eladod 20% nyereseggel, nincs ado, penz a zsebbe megy.

Apos vett egy autot maganak. Meg egyet. Volt mar egy 740IL BMW-je es anyosnak is van kocsija, de ugy gondolta mikor ha nem most. Egy BMW Z3-ast. Sajnos a funyiro valtozatot, 1900ccm, cabrio.
Viszont az auto mukodik. Harmadik nap hasznalta, amikor is megallt egy abc parkolojaban, egy 30-as cicababa odament hozza es megkerdezte: "Egyedul van?" Az igenlo valasz utan a masodik kerdes: "Nem akar meghivni egy italra vagy vacsorara?"

Csutortok este (koltozkodes utan) vendegeink voltak. Elkapraztattam oket egy brassoival es csusztatott palacsintaval. Azert volt ez a menu, mert leginkabb en kivantam mar magyar kajat :-)

Pentek este kiskettesben meg volt az elso barbique. Erkes kombinaciokent uj-zelandi modon keszult osztrak tepsiskrumpli volt valami hussal.
Szombaton reggelire - jo uj-zelandikent - szinten barbique-n keszult tukortojas sult sonkaval. Jo ez a barbizas.

Szombat este elmentunk rogbimeccsre. Ausztralia - Uj Zeland. Olyan ez mintha Magyarorszag jatszana a roman-osztrak vegyes csapat ellen. Kicsit sogor, kicsit "utalom".
Azonban a sportagat leirando a "rogbi" definicio nem elegendo. Errefele legalabb 4 valtozatat jatszak a jateknak, plusz az amerikai foci. Na, az igazi rogbiben - rugby union - nem viselnek semmi pajzsot, mint az amerikaiak, kemenytokuen odateszik magukat. Egy ilyen meccset nezve szinte faj latni, ahogy ezek a 110-120 kilos tornyok osszeutkoznek. A jatekot nezni igazan elvezetes.
Ez a meccs a rogbi egy homoszexualis valtozata, sokkal inkabb fogocska. A fizikai kontaktuk utan nincs birkozas, el kell engedni a csavot.
Van egy hetkoznapi ember szamara is jatszhato valtozat, ami igazabol nem mas mint egy igazi fogocska labdaval. Touch rugbynak nevezik.

Vasarnap aztan elmentunk a szezon elso vitorlazasara. Csak delutan irany a viz, aztan gyorsan vissza a kikotobe mert egy csunya esofelho jelent meg az egen. Nem is volt igazi vitorlazas, inkabb csak megszelloztettuk a vasznakat.

Hat ennyit most.
Boldog uj evet mindenkinek es majd gondolok ratok holnap delben azaz magyar ejfelkor.

1 megjegyzés:

Oláh Ottó írta...

Ez a világ legviccesebb beszólása volt fogócskának hívni a touch rugby-t! :-)