péntek, december 31, 2004

Retro - Boldog Uj Evet!

Ugyan kozeledik az izgalmas pillanat, amikor kis csaladunk 50%-kal megnoveli letszamat, de meg nem tartunk ott. Elvileg vasarnap jar le a baba tartozkodasi engedelye Tania pocakjaban (kitalalhato, hogy a bevandoralsi hivatallal inteztem nemi papirmunkat a minap), de egyenlore meg nincs jele az igyekezetnek, hogy okeleme rohanva emelne - szulei nyomdokait kovetve - az atlag IQ-t mind a Magyarorszagon, mind az Uj-Zelandon.

Amugy minden rendben van vele, rugdos, nyujtozkodik rendesen. Neha Tania pocakja gomb alaku, par masodperc mulva mar inkabb kocka. Mndenesetre mi keszen allunk az erkezesre, a gyerekszoba kesz, meg nehany dekoraciot kell elkesziteni es felpakolni, de ez igazan nem surgos.

A gyogyszertar is uzemel rendesen, igaz eleg sok melo van vele az elkepzeleshez kepest. Igaz ez csak ideiglenes, minden beszallitoval szerzodest kotni, bankkartya olvasas lehetoseget biztositani, megtanulni a boltban mukodo szoftvereket, megtanulni az uj-zelandi munkajogot, szerzodni az alkalmazottakkal, berszamfejtes, konyveles, stb. Izgi, de nem a mostani az optimalis idopont ra. Mindenesetre egyenlore (ket het utan) az elvarasoknak megfeleloen teljesit

A karacsony egy erdekes esemeny volt. Na nem mintha a tavalyi itt toltott karacsonyhoz kepest nagyban kulonbozott volna. Nem, ugyanazok a fobb esemenyek tortentek. Csakhogy ezek elegge kulonboznek a magyarban megszokottol. Kivetel az alkohol.
Eloszor is nyar van (mar amennyire ezt nyarnak lehet nevezni). Ez valahogy nem segit a karacsony-erzes kialakulasaban. Mindenki rovidgatyaba rohangal ajandekert. Igaz a boltok felvannak diszitve (mar oktobertol kezdodoen !!!) de megis egyealtalan nem ereztem ugy, hogy kozeleg a karacsony.
A nyar miatt a nap is jo hosszu. Mig otthon karacsony kornyeken van a legrovidebb nap, itt az a leghosszabb.
Aztan meg a karacsony itt nem 24-en van hanem 25-en reggel. Az egesz megszokott 24-ei varakozas csak nem letezik, mert este nem tortenik igazan semmi specialis.
Vegul pedig a karacsony a csalad mellett sokkal inkabb a baratok unnepe mint nalunk. 25-e peldaul ugy zajlott, hogy reggel az ajandek bontas utan baratokat latogattunk vegig estebe nyuloan, beleertve a Tania szuleinel toltott bulit is.
Van meg energiam irni, ugyhogy visszamegyek egy kicsit az idorendi beszamolohoz.

Oktober 3-10
Ugyan mar irtam errol a hetrol, de hopsz, lemaradt, hogy onkormanyzati kepviselo valasztas volt. Ez csak azert erdekes, mert Apos gyermekkori baratja a polgarmester aki ujraindult a valasztason.
Tanianak pentekig kellett volna jelentkeznie a hivatalba, mert nem kapott szavazo lapot.
Itt alljunk meg egy cseppet. A szavazas postan tortent. Azaz mindenki kapott levelben egy szavazo cedulat, kitoltotte es feladta postan. Semmi ellenorzes, hogy hany szavazatot adott le a Bela, csak postan kuldd el. Elkepzelem Magyarorszagon nem lehetne fenymasolot kapni, mert a partok felvasarolnak oket szavazobazist szelesiteni.
Szoval Tania nem ert oda idoben penteken, igy nem tud szavazni. Sebaj, mondta egy szavazat nem dont el semmit. Des (apos) azert biztos ami biztos felhivta a hivatalt es kiderult, hogy szombaton is lehet menni.
Szombaton le is szavazott.
A valasztasi elokeszuletek eleg mocskosan teltek, az ellenzek kente a szart ahova csak ertek, mindent terjesztettek a polgarmesterrol, ingatlan maffiazast, a helyi lap ellenzeki befolyasa miatt csak a lejaratasrol szolt, sot meg egy honlap is szuletett, hogy o, marmint a polgarmester pedofil. Csak a balf*szok elszamitottak magukat, mert a pedofilitas ilusztralasara egy olyan fotot tettek fel ami a polgarmestert es a rendorfonokot abrazolta es a helyi ujsag fotosa keszitett igy csak az ujsag arcivumabol kerulhetett ki.
Na, lenyeg-a-lenyeg a populizmus itt is mukodott, a valasztas eredmenye osszessegeben kb 51%-49% lett a regi polgarmester javara. Az egyik valaszto keruletben tobbszori ujraszamolas utan is pontosan megegyezett a ket helyi kepviselo jeloltre leadott szavazat. Hogyan dontottek el a gyoztest? Ilyen is csak egy angolszasz orszagban lehet. Penzfeldobassal! Hopp, fej, te gyoztel. Mondjuk ez abszolute nem igazsagos, mert ugyan elvileg a penzfeldobas eselyei 50-50%-ak, valojaban az penz nyomata befolyasolja az eselyeket. Pl egy nagy bazi turul madar a "fej"-en eselyesebbe teszi a "fej"-et mivel az az oldal nehezebb.

Miota megjottunk erdeklodom, figyelek hol lehetne focizni. Rogbi nem lenne nehez (errol kesobb), de azt egyenlore csak nezni szeretem.
Erdeklodesemnek eredmenye lett. Egy ismeros egyik embere focicsapatot szervez. Pont a nekem megfelelo korulmenyek, 35 even feluliek bajnoksaga. Ugy fogom erezni magam, mint aki frissen kerult fel az ifibol.

Meg szinten az elozo hetrol szarmazik egy nagy csodalkozas.
Kaptunk ajandekba egy zacsko citromot. Tudom, letezik ekkora mennyiseg, az erdekesseg az, hogy sajat termes a kertbol. Olyan mintha egy zacsko szilvat kaptunk volna. Szamomra meg mindig meglepeteseket okoz, ha utcan latuk narancs fat, vagy peldaul mint most is valaki ajandekba ad sajat termesu deligyumolcsot. Ez valahogy meg most is a misztikum kategoriaba tartozik nalam.
Ugyhogy vettunk is egy citrom es egy tangelo fa csemetet. Igen, en is butan neztem, hogy mi az a tangelo, sose hallottam rola. Olyan izu, kinezetu es nagysagu mint a narancs csak edesebb. Lehetetlen meghamozni, csak juice-nek jo. Viszont annak fantasztikus. Az ut mellett lehet venni 3-4 kilos zacskot 2 dollarert (270Ft). Ebbol kijon kb 2 liter frissencsavart le. Eleg jo az ar-ertek arany.
Valamint ezen a penteken indult el az egyezkedes a gyogyszertar vasarlasrol.

Oktober 11-17
Hetfon elmentunk lemertuk a valasztott lakast, szobakat, ablakokat, stb, hogy be tudjuk loni, hova fognak kerulni a butorok.
Csutortokon aztan elkezdtem a holmikat (amiket Hollandiabol kuldtunk ide) a raktarbol kihordani. Terhes -majdnem - feleseggel nem egyszeru a koltozkodes. Emelni nem tud viszont lassan mozog. Kolcson kertem egy Isuzi Bighorn-t egy utanfutoval. Negy fordulo es ket nap volt mire a raktar kiurult. Viszont nagyon meglep, hogy sem a hajokazas, sem a betarolas nem tett kart a csomagokban. Sot, egy epitkezes miatt meg at is raktak egyik raktarbol a masikba. Semmi tores es semmi lopas. Nem semmi.

Elkezdtunk telket nezni. A vicces nevu Kaukopakopa nevu falu kornyeket jartuk be. Egy ingatlan ugynok nagyon segitokesznek bizonyult es korbevitt minket a kornyeken, elmondta nekunk az alapveto arkepzesi szabalyokat. A kornyek szep csak kicsit tavol van attol ahol mi akarunk elni-dolgozni. Igazabol a tavolsag relativ, fel ora tavolsagrol beszelunk, kezdem atvenni a helyiek hozzaallasat.

Szerdan egy konyvelo emberkehez mentunk, hogy megismerjuk a helyi nagy es kiskapuk rendszeret. Azt kell hogy mondjam Uj-Zeland nincs felkeszulve a magyarokra. Peldakent azt emlitenem, hogy amikor megkerdeztem hogy az afas szamlanak mik a formai kovetelmenyei, hosszas csend utan visszakerdeztek, hogy ezt meg hogy ertem. Barmi lehet szamla, egy boritek hatulja is, nincs olyan hogy szigoru szamadasu bizonylatok nyilvantartasa meg mas ilyen kellemetlensegek. Ceget lehet alapitani 1 dollarral. Igaz a kapott kamat adozik, viszont a maganszemelykent fizetett kamat csokkenti az adoalapot. Nincs ado erteknovekedes utan, hazat veszel, eladod 20% nyereseggel, nincs ado, penz a zsebbe megy.

Apos vett egy autot maganak. Meg egyet. Volt mar egy 740IL BMW-je es anyosnak is van kocsija, de ugy gondolta mikor ha nem most. Egy BMW Z3-ast. Sajnos a funyiro valtozatot, 1900ccm, cabrio.
Viszont az auto mukodik. Harmadik nap hasznalta, amikor is megallt egy abc parkolojaban, egy 30-as cicababa odament hozza es megkerdezte: "Egyedul van?" Az igenlo valasz utan a masodik kerdes: "Nem akar meghivni egy italra vagy vacsorara?"

Csutortok este (koltozkodes utan) vendegeink voltak. Elkapraztattam oket egy brassoival es csusztatott palacsintaval. Azert volt ez a menu, mert leginkabb en kivantam mar magyar kajat :-)

Pentek este kiskettesben meg volt az elso barbique. Erkes kombinaciokent uj-zelandi modon keszult osztrak tepsiskrumpli volt valami hussal.
Szombaton reggelire - jo uj-zelandikent - szinten barbique-n keszult tukortojas sult sonkaval. Jo ez a barbizas.

Szombat este elmentunk rogbimeccsre. Ausztralia - Uj Zeland. Olyan ez mintha Magyarorszag jatszana a roman-osztrak vegyes csapat ellen. Kicsit sogor, kicsit "utalom".
Azonban a sportagat leirando a "rogbi" definicio nem elegendo. Errefele legalabb 4 valtozatat jatszak a jateknak, plusz az amerikai foci. Na, az igazi rogbiben - rugby union - nem viselnek semmi pajzsot, mint az amerikaiak, kemenytokuen odateszik magukat. Egy ilyen meccset nezve szinte faj latni, ahogy ezek a 110-120 kilos tornyok osszeutkoznek. A jatekot nezni igazan elvezetes.
Ez a meccs a rogbi egy homoszexualis valtozata, sokkal inkabb fogocska. A fizikai kontaktuk utan nincs birkozas, el kell engedni a csavot.
Van egy hetkoznapi ember szamara is jatszhato valtozat, ami igazabol nem mas mint egy igazi fogocska labdaval. Touch rugbynak nevezik.

Vasarnap aztan elmentunk a szezon elso vitorlazasara. Csak delutan irany a viz, aztan gyorsan vissza a kikotobe mert egy csunya esofelho jelent meg az egen. Nem is volt igazi vitorlazas, inkabb csak megszelloztettuk a vasznakat.

Hat ennyit most.
Boldog uj evet mindenkinek es majd gondolok ratok holnap delben azaz magyar ejfelkor.

péntek, december 17, 2004

Retro - Gyerek update

Kicsit felreteszem a multat es a jelenrol beszelek. Meg vegen megszuletik a gyerek par nap mulva es csak marciusban fogom megirni.

Na, ha nem is par nap mulva, de hamarosan. Elvileg jan 2-an esedekes, de allitolag meg ha az szamitott szuletesi ido ele es moge is teszunk ket hetet, meg igy is csak a gyerekek csak 50%-a szuletik ezen idon belul. Nekem kicsit alacsonynak tunik ez a szam, de biztos, hogy kicsi az esely a pont januar 2-ara. Az elso gyerekek - megint statisztika - atlag 5 napot kesnek.

Mi mindenesetre nagyjabol mar keszen vagyunk. Tania most 37 es fel hetes varandos. A napokban voltunk ultrahangon, a szuleszno kicsinek talalta a gyereket. Az ultrahang szerint most 2.9kg, varhato szuletesi suly (ha idoben jon) 3.4-3.5kg. A szuleszno erre aztmondta, hogy szerinte meg mindig kicsi. Szerintem meg pont normalis.
Megerositettek, hogy a gyerek neme az amirol tudtunk.

A babaszoba meg dekoralasra var, agy, babakocsi, stb megvan. Barkacsoltam egy pelenkazo asztalt is, mert Tania szerint az itteniek elfogadhatatlanok. Fenyofa, 4 fiok, nem volt egyszeru. Sot a fiokok meg nincsenek kesz. Viszont van egy baromi kiraly fureszgepem :-)
Jartunk a korhazban, jartunk egy elokeszito (felzarkoztato?) iskolaba ahol megtudtunk mindet a szulesrol, szoptatasrol, stb. Egesz jo kis tarsasag jott ossze, vasarnap jonnek hozzank. Elkezdem rajtuk a helyi tarsadalom helyes utra teriteset: gulyast fozunk bogracsban krumplispogacsaval. (okosoknak: a pogacsat nem a bogracsban csinaljuk)

Ma elindult a business is. Vettunk egy gyogyszertarat. Egy mukodo patika a felszigeten, ahol lakunk. Tegnap este leltarozunk, ma volt az elso nap. Tele voltunk mindenfele papirmunkaval az elmult hetekben, ezert is volt akadozott a levelezesem. Gyakorlatilag miota megjottunk dolgozunk rajta, az elmult honapban meg megjobban.
A gyogyszertarak itt kulonboznek a magyar gyogyszertartol, a patikan kivul drogeria is, olyan mint egy Rossman vagy DM. A regi tulaj nagyon rendben tartotta a boltot, csillog villog.
Izgalamas a dolog, foleg hogy van egy-ket hitelezonk.

Folyattas kesobb, faradt vagyok. Elszoktam a 8 oranal kevesebb alvastol, tegnap meg csak 5 es fel volt. Ugyhogy megyek potolni.

hétfő, december 06, 2004

Retro - Haz mar van

At vagyok verve!! Meg reggeli felkomaban ulok a a szamitogepnel, ugyhogy nem tudom tokeletesen megitelni, hogy mennyire vagyok atverve.

Az biztos, hogy a helyiek azt allitjak, hogy december mar egy nyari honap. Hat nem ugy tunik. Az elmult par napban bejott egy hideg esos front es erossen lehult a levego. Na nem magyar mercevel merve, de 15-17 fok van kint. Es a helyi nagyszeru epiteszeti technologiaknak koszonhetoen BENT IS!!!! Ugyanis az osszes k... ablak szimpla uvegezesu, a falak gipszkartonbol vannak es nincs kozte semmi szigeteles. Vagy legalabis ugy erezni. Ennek erdenyekeppen kint es bent ugyanolyan homerseklet van. Ja es futes az semmi. Mivel telen kb 10-15 fok van, ugy dontot a helyiek tobbsege, hogy minek a futes, majd bent is jobban feloltozunk arra a par honapra. Nem csoda, hogy honapokig tartott, mig Taniat raszoktattam Magyarorszagon, hogy telen ha kintrol bemegyunk valahova, a kabatot le kell venni. Itt ugyanis kint-bent ugyanannyi retegbe rohangalnak a polgarok (nem politikai kifejezes).
A futes maximum es olajradiator vagy egy propelleres, futoszalas ventillator.Gaz a legtobb hazba be sincs vezetve. Nekunk egy mini propelleres van, be is kapcsoltam. Az ujjain keztenek felengedni.
Ott tartottam, hogy bekoltoztunk az ideiglenes lakasba.

Oktober 4-10
Probaltuk a dolgokat fontossagi sorrend allitani, mit intezzunk el leghamarabb.
Ket dolog bizonyult nagyon fontosnak: a szulest elokesziteni es talalni egy ber hazat ahol hosszabb ideig tudunk lakni.
A hazra volt 6 hetunk, az szulok haza - amirol a kepek vannak az elozo bejegyzesben - ennyi ideig volt ures es szamunkra lefoglalva. Tehat hat hetunk volt megtalalni azt a hazat, ahol lakni fogunk addig amig a sajat hazunk felepul.
A masik ugy, a szules elokeszuletei kicsit bonyolultabb. Otthon ugye volt egy orvosunk, ezzel minden rendben is van. Am Tania 26 hetes terhes volt mikor kiertunk ide.
Az itteni rendszer nagyban mas mint Mo-on. Itt van ugyan szuleszorvos, de az $3000 (400000 Ft). Normal emberek ugynevezett midwife-ot, szolesznot vagy dadat valasztanak, ami ingyen van, az allam fizeti. Ok vezetik le a legtobb szulest. Nem orvosok, hanem normal szulesre specializalodott noverek. Azert mondom, hogy normal, mert ha a szules folyaman barmi komplikacio lep fel, akkor jon a szulesz orvos ekkor az allam kasszajara.
A szuleszno kivalasztasahoz vezeto ut elso lepcsoje egy szervezeten keresztul vezet, ok "osztjak szet" a szulesznoket. Tania fel is hivta oket, egy noci el is jott hozzank meg aznap delutan. Jellemzo a helyi viszonyokra, hogy Tania ismerte ot meg korabbrol. Itt mindenki ismer mindenkit.
Nem kis meglepeteskent ert minket, hogy nem lesz egyszeru szulesznot talalni. A kisebbik dolog az, hogy a 26 hetben talalni egyet nem egyszeru, a szulesznok normalisan az elso par hetben feltoltik a "kvotajukat", havi 4 szulesuk lehet. A nagyobbik baj az, hogy mi januar 2-ara varjuk a babat, ami a nyari szabadsagolasok kellos kozepe. Mindenki eltunik hetekre. Hopppa.
Nem akarom a dramat nagyon reszletezni, nagynehezen sikerult talalni egyet. Elsore Tanianak nem nagyon tetszett, de kesobb megbaratkozott vele es ki is derult rola, hogy eleg profinak tunik.

Mivel vegre csaladi hazban laktunk es fogunk is lakni, ugy gondoltam, hogy halaszthatatlanul kerteszkednem kell. Vasaroltunk is eper palantakat, elvetettem a csempeszpaprika magokat, vettunk bazsalikomot, rozmaringot, ezt-azt. Talaltunk egy helyet, ahol nagyszeru es oriasi cserepeket lehet vasarolni viszonylag olcson. A legjobb a 2. osztalyos torott szekcio. Apro testihibas cserep kontenerek felaron.

Szerdan rajottunk, hogy boviteni kell a surgos dolgok listajat. Egy kolcson autoval kezdtunk el kozlekedni. Audi 80-as, 2.6-os Quattro (Pepe, loero, tengelytav?), piros! A szin mondjuk a legkevesebb, de lejart a muszakija. A csalad baratja, akitol az autot kolcsonkaptunk elnezte a datumot a matrican. Na de ajandek lonak ...
Elvittuk szervizbe, a muszaki vizsga itt 40 perc, nem kell bejelentkezni, csak bemesz. Azonban az auto elhasalt a muszakin. A bal elso futomuvel volt valami gond. Na komolyab szervizt kell keresni, ahol ertenek az europai autokhoz. Itt 90%-ban japan autokkal jar mindenki. Hajoszam hozzak be a hasznal japan kocsikat (japanbol). Europai szevizeket alatalaban europai emigrans auto szerelok vezetik. A tulaj keresere a kocsijat az o kedvenc szervizebe vittuk. A nemet urget ugy hivtak, hogy Burger. El is vittem a kocsit hozza. Miutan egy embere megnezte, alkatreszt kell rendelni es beirta a kocsit egy kesobbi idopontra, rajottem, hogy ehes vagyok. Gondoltam megkerdezem hol van a kozelben egy gyors etterem. Miutan kiboktem mit akarok, es lattam a pasi fejen a fultol fulig vigyort, akkor jottem ra, hogy nemet emberunknek nincs konnyu helyzete a nevevel. Valoszinuleg szetszivatjak, hogy "Burger, kersz egy burgert?" Kicsit at is ereztem helyzetet, mert a standard vicc ha egy idiota idegen megtudja, hogy magyar vagyok, a vicc valoszinuleg jon: "are you hungry or hungarian?".

A szervizbol hazafele menet eleredt az eso, bekapcsoltam az ablaktorlot. Par perc mulva csak azt lattam, hogy a vezeto oldali ablaktorlo keresztbe athalad a szelvedon es a motorhaz es a szelvedo kozti kis resben landol a masik oldalon. Eso szakad, elottem semmi nem torol, nem latok, b... meg. Muszaki, szerviz, megegy szreviz, ablaktorlo. Ajandek lonak ne.. de azert ez sok. Surgosen kocsit is kell vennunk.
De milyet? Es ezennel elkezdodott tobbhetes dilemmam. Olcso japan kocsit, aminek jo a motorja, viszonylag olcso, de belulrol ugy nez ki mint egy 70-es evekbeli design verseny 5-ik helyezettje. Vagy valami europait, ami belulrol ok, motor gyengebb mint a japane, viszont dragabb es a fenntartas is tobbe kerul.
Autokrol beszelve talan erdemes megemliteni a rendszamtablakat. Eleg egyszeruen lehet egyedi rendszamtablakat venni. Minden 4-5-ik auto igy szaladgal az utakon. Peldaul nekem is lehetne ilyen rendszamom:
Bovebben akit erdekel: http://www.plates.co.nz/

Szombaton a helyi ujsagot olvasva megakadt a szemem egy hirdetesen.
Talan mar emlitettem, hogy eleg nyugalmas a kornyek ahol lakunk. Kb 40 km eszakra Aucklandtol, egy felszigeten (Whangaparaoa - Balna obol maoriul), kb 10-15000 lakos, jobbmodu idosebb generacio.
Az autokat altalaban be se zarjak, par evvel ezelott meg a hazakat sem zartak, ha elmentek otthonrol.
Ez a bizonyos hir egy rendorsegi hirdetes volt. Komoly 1/4 oldalas hirdetes egy megbocsathatatlan buntettrol. A hirdetes reszletezi, hogy elore megfontolt szandekkal, valakik az ejszaka leple alatt valami orzetlen teleprol elloptak nehany vaslemezt. Aki tud rola, szoljon.
Azon gondolkodtam, hogy a hetvegi ujsag telefonkonyv vastagsagu lenne, ha mondjuk a Vasarosnamenyi Hirlap szombati szamaban megjelentetnek a vaslemezlopas es sulyosabb buncselekmenyeket. Az brazil esoerdot meg csak az menti meg, hogy a budapeti ugyekkel senki nem foglakozik.

Het vegefele talatunk kalssz hazat. Es mindjart kettot. Az egyik egy ismerose, a masik meg nem. Par nap tepelodes utan ugy dontottunk, hogy az ismeroset vesszuk ki. Igaz ez kicsit kisebb (2 haloszoba, nem 3) viszont van egy etkezo es egy kis kert. A masik haz ugyan vadi uj, mi lettunk volna az elso lakok (deja vu Rotterdam), de a telek nagyon kicsi volt, a haz nagyobb alapteruletu mint a kert, a szomszedoktol egy 3 meter magas palank kerites valaszt el 1 meterre az ablaktol. Tiszta borton.
Valasztott hazunk - mint emlitettem - ket halo, nappali etkezo, garazs. Alap. Dijja is barati, $250 per het. Ennyiert szerintem Mo-on sem lehetne ilyet berelni. Arrol nem is beszelve, hogy a tenger 200 meterre van.
Csak hogy helyre tegyuk a foldrajzot csatoltam par terkepet.

Ugye Uj-Zeland es benne Auckland.


Auckland es tole eszakra a felsziget, Whangaparaoa.


Maga a felsziget, rajta a mi varosreszunk, Stanmore Bay.


A szulok is latszanak, Red Beach.
Es a kozeli kisvaros, Orewa. Valamint Manly, a kesobb emlitendo business helyszine.


Vegezetul nehany mokas tortenet apostol. Ugy ertem apóstól. (utalok ekezetesen gepelni, de neha muszaly)
Szoval apsoek majustol szeptemberig Europaban turaztak es ennek soran ellatogattak Irorszagba is. Az irek messzefoldrol hiresek a humorukrol, illetve arrol, hogy nagyon vicces halgatni oket, amit mondanak altalaban rohejes, bar igazabol ok ezt komolyan mondjak, nem viccnek szanjak. Az akcentust hozzaadva meg tiszta rohej.
Tehat a sztorik.

Mikor megerkeztek a repterre, egy ismeretlen ismeros varta oket. A hazigazda apja. Soha sem lattak meg egymast. Mikor aposek kiertek a talalkozo helyre, erosen figyeltek a tablakat feltarto embereket, hatha megpillantjak az o nevuket az egyiken. Azonban semmi. Par perc nezelodes utan vettek eszre, hogy egy idosebb ferfi neha a masodperc tortreszere felvillant egy tablet, majd leteszi. Ez az ido nem volt eleg arra, hogy elolvassak mi van a tablan, csak lattak, hogy az egy tabla. Odamentek az oreghez es megkerdeztek, nem veletlenul Adams-ekat varja. Erre az oreg: "De csak szegyeltem a tablamat feltartani, mert ez nem olyan jol nez ki mint a taxisoforoke."

Kesobb aposek eltevedtek valahol Irorszagban es eligazitasert betertek egy benzinkuthoz. Meg is kerdeztek az egyik helyi kollegat aki eppen benzint pumpalt az autojaba: "Mondja merrefele kell menni Dublinba? Nem latunk sehol tablakat es eltevedtunk."
Erre az ir valasza: " Ja hat azert nincs tabla, mert mindenki tudja merre van Dublin."
"Hat sajnos mi nem tudjuk."
Erre az ir bolcsen: "Hat ha en Dublinba akarnek menni, nem innen indulnek el."
"Koszi, de mi itt vagyunk, ugye."

Kesobb az uton egy eles kanyar elott veszelyre figyelmezteto tabla "Lassan". Majd a kanyarba behajtva egy masik tabla "Még lassabban"

Na ennyi mara, faj az ujjam.