vasárnap, február 08, 2009

India, after all

Az elso benyomas: ez az az Azsia amiten Azsianak hivok. A repuloter keritesere kivulrol gyakorlatilag raepult nehany nyomornegyed. A GoogleMap-os muholdkepeken jol lathato, hogy ahol az epuleteket nem lehet elkuloniteni egymastol, az a nyomornegyed. A haztetok gyakorlatilag osszeernek, egy oriasi fedett teruletet alkotva. Nem hogy tuzvedelmi es egyeb szempontoknak nem felel meg, de egyszeruen viz-villany-csatorna ellatottsaga nulla. Bar latnak ezt a kocsog Rodney District Council draga papirtologatu buzi burokratai es mindjart atertekelnek, hogy egy hazat 10 centit arrebbtolva nem oldodik meg semmi problema es a sajat segged vedelmenel vannak fontosabb dolgok a vilagon ha eppen emberek lakhatasi korulmenyeirol van szo. Na.

Szoval repter lepukkant, mindenhol epitkeznek, de nem ugy mint Dubaiban, nem. Itt kezzel. Alkalmam volt megtekinteni, ahogy egy teherautorol a belak kezzel egyesevel adogattak le a teglakat. Semmi daru, emelo vagy traktor. Kezzel.

A szallo autoja vett fel. Volt egy tabla tarto ember, egy fogado es egy sofor. A sofor pompas idegenvezetest tartott nekem a repter es a szallo kozti egy kilometeres uton. Akkuratusan elmagyarazta melyik a cargo, a teherkapu, a helyi repuloter es hogy a ket utpalya kozott felkesz betonoszlopoknak mi a funkcioja.

A szallodahoz erve eletemben talan eloszor, de mindenkeppen leginkabb most dijaztam a biztonsagi ellenorzeseket. Visszagondolva a decemberrre tervezett turara, igen halas voltam, hogy tukorrel vegigneztek a kocsi aljat, csomagtartot, de meg a motorhazba is beneztek. Es mindezt a szalloda sajat uzemeltetesu autojan.
A nagy uvegtablabol allo falak ele frissen keszult beton szobrok kerultek visszatartando a robbanoanyagos-teherautos-behajtasos kiserleteket. Reptereken megszokott femkereso kapus beleptetes.

Recepcio, szobaelfoglalas. Eddigre minimum 20 helyinek valaszoltam ugyanarra a kerdeseire: "Uj Zelandrol. Nem, eloszor vagyok itt. Igen, kicsit faradt vagyok, mert 19 oraja uton vagyok. Unilever. Nem, csak tanacsado."

A szoba eleg vegyes. A falakat marvaby boritja padlotol plafonig. Igaz, reszben mesterseges eredetu anyag, de mindenesetre ok. A butorok viszont 1974-bol hatramaradt famintas ontapados tapetaval vannak leragasztva. Mig az agyes az ulokek mind modernek.

A furdoszobaban pedig folyoviz. Ugy ertem, hogy a csapbol folyik, nem a folyobol jon. Bar ki tudja. Ha az asszony gyogyszeresz es raadasul mar jart elotedd Indiaban, nem jo tudni, hogy mi var rad. kb 73 kulonfele betegseget sorolt fel, amit a vizbol lehet kinyerni, mert ugyanis nincs benne klor. Az a josagos budos szar amit mi ugy utalunk. Viszont van benne kulonbozo bacilus, bakterium, virus es valami egysejtu, amitol a tizes skalan 9 es 10 kozotti kulonbozo fosos-hanyos betegseget lehet kapni. Szinten az asszony gyogyszereszeti kepzesenek koszonhetoen 9 fele gyogyszeripari termeket hoztam magammal (gyenge idegzetuek ne figyeljenek).

Gastro-soothe, enyhe "lefojasu" hig szeklet
Diastop, eros lefolyasu ugyanaz, kvazi dugo
Nodia, ha az elobbi ketto nem segit
Foban krem, antibiotikus kenocs, ha begyullad egy seb, pl az aranyer a sok torlestol
Buccastem, ha tul sokat imadkoznek a porcelan istenhez
Enerlyte, ha a fenti okokbol tul sok folyadekot veszitenek
Amoxycillin, antibiotikum
Paracetamol, cukorkanak
Nurofen, ha mar minden elfogyott
Anti-Flamme kenocs, mert egyebkent faj a hatam

Ettol fuggetlkenul, gyakorlatilag barmit csinalsz, elkapod. Statisztikailag minden masodik simaboru elkapja. Ugyanis a genya a vizben van, azzal meg foznek, meg ha peched van mosogatnak is. Elvileg forralva ok, de pl frissen mosott salatat nem szabad enni. Ez mondjuk nem lesz nehez.
Azt hiszem sor-bor-konyak, rizs es curry lesz a menu. Ha curry-t eszek legalabb nem tudom, hogy attol fosok, hogy eros, vagy mert hogy csak.

A legjobb viszont az, hogy ha az anyafoldon mezitlab setalsz, ralephetsz olyan kukac larvara, ami a talpadba furodva feleszi magat a belrendszeredig es ott kezd el csak fejlodni igazan. Talaltak mar nehany meter hosszut is emberben. Ugyhogy gumicsizmat huzok a sibakancsra.

Na akkor vagjunk bele, megyek ebedelni.

3 megjegyzés:

Pappito írta...

höjj, Tibb! fóliázzad be magad, pisálás előtt/után lángszóró a reterátra!
Vigyázz magadra, hogy átjuss a MAF-on hazafelé!

amúgy meddig maradsz ott? volna itten némi rendezvény a hó végén, amire meghívnálak titeket. Mondjuk ha téged elkap a vérkeményedéssel járó baringitisz, akkor is elhívom a családod, csak mégis jobb lenne, ha te is jönnél...

Tibor írta...

A MAFosokat (jo nev!) majd jol lehazudom.
Indiabol szombaton erek vissza. Hamarosan jon majd poszt arrol is, hogy aztan megint utazas feb18-mar3 kozott, aztan meg mar8-13. Utana viszont lenyugszunk es ulunk a seggunkon erosen.

eFi írta...

Vigyázz magadra bakker és egyed a drazsékat ha kell, ha nem. Hovatovább maximális üdvözletem a local VB codereknek :)