szombat, február 14, 2009

India, mult ido

Elvis ma delelott (pentek, 13-an) elhagyta kaosz foldjet.
Hogy az izgalmakat lecsillapitsam, mindjart itt az elejen szertnem leszogezni, hogy minden olyan hireszteles hamis, ami akar csak hirbe hoz barmilyen emesztesi es/vagy belrendszeri elegedetlenseggel. Minden segedeszkoz es mesterseges keszitmeny nelkul sikerult az 5 napot ugy letudni, hogy meg csak a jele sem mutatkozott semmifele problemanak. Sot, tegnap este kicsit aggodtam, hogy egy enyhe lefolyasu szorulas vette erot rajtam. Nem volt igazabol az, csak a csomag a szokasosnal kicsit erosebben volt becsomagolva.
Mar apam is megmondta mikor tizeneves voltam, hogy jol nezzem meg mit veszek a szamba. Ez itt Indiaban most uj ertelmet nyert, de jo tanacs volt.

Annak a nehany olvasomnak, aki eddig meg nem csukta be undorodva bongeszojet, jelzem, hogy ennyi, nem esik szo tobbet az egeszsegugy semmilyen vonatkozasarol.

Nos, a latogatas rendkivul sikeres volt. Mindenki boldog volt azzal, amit hoztam nekik. Ennyit a reszrol.
Viszont annal tobbet szeretnek megosztani az orszagrol illetve az elmult napok nehany vicces esemenyebol.

A kozlekedesnek egy teljesen kulon bejegyzest szentelnek, mert az valami felfoghatatlanul durva.

Ezt a posztot a repuloter business varojabol irom. A 20 millios varos repulotere valoszinuleg csak egy hajszallal jobb mint balatonaligai setarepules felszallohelye, amint a szollo es a kukoricafold kozott alakitottak ki a learatott buzatarlon. Sehol egy tabla mi hol van, egy arra utalo jel, hogy innen repulogepek indulnak kulonbozo idopontokban. Remelem jo helyen jarok. Mondjuk eddig az utlevelemet es beszallo kartyamat 12-en ellenoriztek.

Altalaban
India pontosan ugy nez ki mint a filmeken. Kosz, mocsok, por, tomeg.
Igaz mivel az orszag huszon egynehany allambol all ossze, kulonbozo vallasok, nyelvek es konyha, tehat nehez tipikus Indiarol beszelni. En Mombaiban voltam, aminek a leanykori neve Bombai. Nekunk is van Aucklandban egy Bombai nevu keruletunk, vagy varosreszunk, de azt nem neveztek at. Hmm.

Az utcan meg mindig vannak tehenek, igaz Mombaiban nem setalgatnak, csak kocsit huznak, de a helyiek szerint a szegenyebb (ennel is?) teruleteken meg rohangalnak szabadon. Ez az egesz szent tehen tortenet eleg erdekes. Ezek a tehenek nem kobor tehenek, amit nem szabad megenni mert, hanem mindegyik valakie. Csak eppen az allampolgarnak nincs penze mibol etetni. Megenni nem szabad, eladni nem tudja, ugyhogy csak kicsapja az utcara.

A szalloda es az iroda kozti uton (ami neha 1 oraig, neha 2 oraig tartott) a varos legkulonbozo pontjain bukkant fel egy kecske aminek a masik vegen egy ember volt. Gondolom a kecske az ember tejugyi minisztere volt. Erdekes volt latni a kecsket legeleszni az aszfalton, setalgatni a lepcsokon.
Az emberek az utcan (de igazabol barhol, irodaban, veceben) nagyon szinpatikusan harakolnak, kopkodnek.
A szallodakban es ettermekben mindenki nagyon udvarias, sokszor mar tulzasba is viszik. Millioszor kerdeztek, hogy "is the meal to your satisfaction?", meg hogy "can I clear your glass?". Mindig ugyanazzal a szorendel, semmi variacio. A vegen mar elore mondtam.

Az angol kiralynos gyarmati korbol nem teljesen sikerult meg kitorni. A sajat bejaratu Fletojukat ominiszterelnokhajonak (his primeministership)-nek hivjak.

Biztonsag
Teljesen ertheto okokbol a varosaban meg mindig rendkivuli biztonsagi intezkedesek vannak eletben. Minden szallodanal auto ellenorzes, tukor a kocsi ala, csomagtarto, motorhaz. A trening egy masik szallodaban volt (Intercontinental, Azsia legnagyobb atriumaval, akkora mint egy focipalya), ott meg ki is szallitottak a kocsibol es meg meg is motoztak. Volt szimatolos kutya, ami nem nagyon szimatolt, inkabb csak kutyasetaltatasnak tunt. Millio femdetektoros kapu mindenhol, uttorlaszok. A strategiai pontokon homokzsakos fedezek, mogotte egy katona es baratja Gep Pityu. Mintha mondjuk a Deak teren Szabo orvezeto fogna az AK-t az arvizbol visszamaradt zsakok mogul es vizsgalna erosen a forgalmat a kiskoruton. Eleg haborus erzese volt a levegonek.
Az irodakba belepeskor is at kell menni a femdetektoron, sipolt is mint a barom, de az ott allo biztonsagi ember csak intett, hogy tovabb. A recepcional kertek egy fenykepes igazolvany, hogy felirjak az adataimat. Oda is adtam az utlevelem, a neni meg bele is irt a fuzetbe. Neve: Magyar Koztarsasag.
Valoszinuleg nem ujkeletu biztonsagi intezkedes, hogy a tolvajok ellen is vedekeznek. Minden ablakon racs van, olyannyira, hogy a tiz emeletes haz minden ablakan is. Ebbol arra kovetkeztetek, hogy Sandokan fia a Pokember.

Masfele biztonsag
Majd a koslekedesrol szolo bejegyzesbol is latszik majd, hogy a OSH (Occupational Safety and Health) tudna itt mibe belekotni. Lattam egy hazat, megszamoltam, 18 emeletes volt es a mar Bangkokban megcsodalt alvanyzat boritotta tetotol talpig. Azaz csak egy szimpla negyzetracs bambuszbol, hanccsal osszekotve, se deszka, se biztositas, csak a bambusz. Ezen kell jarkalni, maszni es dolgozni. Mondom, Pokember.
Ennek teljesen ellentmond az en megbizom belso balesetvedelmi rendszere. Naluk jelenteni kell minden balesetkozeli esemenyt. Pl ha szeken allsz, nyitvahagyod a fiokot, ha valami a lefuzo szekreny tetejen hagysz, ollot felejtesz az asztalodon, hintazol a szekeden, kibomlott a cipofuzod, gyorsan mesz, menet kozben olvasol vagy telefonalsz.

Nyelv
Mint fentebb mar emlitettem, Indiaban jo sok nyelvet beszelnek a nepek. Igy kell valami kozos nyelv, kulonben nem ertenek egymast. Ez a nyelv a hindi es az angol. Gyakorlatilag mindenki beszeli mind a kettot. A hindirol nem tudok nyilatkozni, bar tanacsadokent ha jol megfizetik meg arra is vallakoznek. Azonban az indiai angol fantasztikus. Az en kontaktjaim altalaban mind MBA es hasonlo roviditesek gazdai, amibol arra lehet kovetkeztetni jelentos biztonsaggal hogy vagy a segguk nem zsibbad el a hosszu ideig egyhelyben ulestol vagy viszonylag inteligensek. Mivel az itteni uzleti kornyezet rendkivul kompetitiv, (az orszag szegeny, milliard feletti szamu ember lakja, csak akkor tudasz kitorni, ha nagyon jo vagy) ezek az arcok viszonylag ertelmesnek mondhatoak. Ebbol adodoan a beszedkozpontjuk is fejlettebb az atlagnal. Egy konnyed beszelgetes altalaban olyan 200 szo per perces sebesseggel folyik. A hozzam intezett kerdesek felet nem ertettem es allandoan visszakerdezgetost jatszottam. Tobbszor elofordult, hogy az indian nyomja a szoveget, agyam regisztralt, hogy "ezt nem ertem, ez biztos hindi, akkor mashoz beszel", aztan 10 masodperc es 40 mondattal kesobb megkerdezte, hogy es en errol mit gondolok. Telefonommal rogzitettem nehany eszmefuttatast. Ha lesz idom letoltom es felrakom ide elrettento peldanak.
A beszed nem csak gyors, de hangos is. Az egyik ertekezleten bemertem: folyamatosan 85 es 90 decibel kozott mert a telefon.
Sokszor volt, hogy mikor ket indian beszelgetett es kezdtek belemelegedni, mar vartam, hogy mikor vag le az egyik egy sallert a masiknak szivlapattal. Beszelgetesuk ugy hangzott mintha eppen elve akarnak boncolni a masikat, de semmi.

Sport
Utalom a krikettet. Itt meg mindenhol, a legkissebb poros folddarabon, meg majdnem hogy a korforgalom kozepen is kriketteznek. Faszan, feherbe oltozve. De hogy mitol sport ez?

Kereskedelem, ipar
Hat errol sokat nem tudok mondani.
Lattam piacot, ami mellett 2 percig haladtnuk autoval es csak marvanyt arultak. Ugyanez buzi hosszu bambuszrydakkal.
Kiderult, hogy az europaban boltokban (pl Ikea) kaphato fonott osarak itt keszulnek Mumbaiban az utcan random helyeken a jardan.

Turisztika
Kozel nulla. India kapuja, egy funkcio mentes koepulet, elig leegett Taj Mahal hotel eleg jol rendbehozva.
A legerdekesebb a laundry city, azaz mosovaros (eredetiul: Dhobhi Ghat). Itt 200 csalad 150 eve gyujti ossze a szennyest es patyolatolja ki. Minden kezi erovel tortenik, a kepen is lathato betonteknoben (amit egy csalad birtokol, vagy berel) kezzel csapkolodos modszerrel tisztitjak a koszost.

Kulinaris
Szeretem az india kajat. Ugyan eleg hasonloak az eteleik egymashoz (ahogy a magyar konyharol is ezt tartjak akik megkostoltak), lenyugozott, hogy a vega kajat is teljesen izgazdag es szinte mar hus-szeruen voltak elkeszitve.
Az "indiai eros" eleg hirhedt fogalom. En birom az eroset, ezert kulonosebben nem aggodtam. Mindenhol (meg a csak indiaiakat foglalkoztato irodai kantinban is ugyanugy, teljesen fogyaszthato es kellemes erosseggel foznek.
De a legnagyobb meglepetes, hogy eletem legjobb tiramisujat itt ettem. Igaz az ettermet egy olasz csavesz igazgatta.

5 megjegyzés:

LG írta...

Szasz,
Ismet egy udito kisszines, jol esik a belga atomkodben!
udv,
Levi

PS: mivel mered a dB-t?

LG írta...

Jaj megvalami...
Itt a bankban (meg Fortisnak hivjak es meg bank) is van egy par srac Indiabol, jokat mulatok a beszelgeteseiken, es tenyleg neha csak a percek multan tunik fel, hogy angolul nyomjak:D

Orulok, hogy rendben megusztad a latogatast!

Tibor írta...

LG: a telefonban (asszem N 5140) van belegyomoszolve ilyen software.

eFi írta...

Örülök, hogy tetszett nekik, amit vittél.
Jó kis post lett és fel is szippantottam belőle a legesszenciálisabb tudást, miszerint Sandokan fia nem más, mint a Pókember :)

Névtelen írta...

ellenorizni kell:)